Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministar Vujanović najavio: Do kraja sedmice niže cijene goriva u FBiH

Preuzmite sliku

U zgradi Vlade FBiH u Mostaru federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović održao je sastanak s rukovodećim predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanak ministar se sam obratio medijima, te istakao da se već sutra mogu očekivati jeftinije cijene goriva. Preko 100 zahtjeva od različitih benzinskih pumpi je stiglo za samanjenje cijena goriva.

Ministar je pojasnio da ne može biti smanjenje manje od 5 feninga.

“Sve smo pretresli na radnom sastnaku, od globalne situacije, refleksija svejtskog tržišta do onoga što traže obični građani. Sudionici su rekli da će preispitati sve mogućnosti. Podneseni su zahtjevi za smanjenje cijena. Sudionici su poduzetni ljudi i njihova je mogućnost drugačija, ali ne mogu govoriti u ime drugih. Oni su obećali da će to uraditi”, kazao je Vujanović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Aktualna situacija vezana za poskupljenja maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama te pritisak građana i izvršne vlasti doveli su do današnjeg sastanka. Minisatr je istakao da aktiviranje robnih rezrevi ne bi polučile željene efekte te je dodao da će se ovakvi sastanci održavati jednom mjesečno. On vjeruje u dobru volju iskazanu od strane distributera naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine te je istakao da novih poskupljenja neće biti.

Naftaši su iznijeli su i stav da očekuju da cijene barela nafte narastu na 80 dolara, pa i više.

Cijena nafte je u posljednjih nekoliko mjeseci porasla na svjetskom tržištu i to nekoliko puta i dostigla je cijenu od 80 dolara po barelu, a direktna je posljedica da je i kod nas gorivo poskupilo tri, četiri puta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,