Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Milioni za resurs kog ima napretek: BiH najbogatija vodom u regionu, a uvozi tuđu

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina bogatija je vodom od svih zemalja regiona. Pri samom vrhu je i u Evropi, ali i to nije dovoljno da bi bar na ovom potencijalu zaradila. Voda se ovdje traći, a drugima u kasu sipaju se milioni.

Ovaj broj miliona iz godine u godinu raste. Pa je tako u prvih pet mjeseci ove godine, u poređenju na isti period prošle, iz kase za tuđu flaširanu vodu izdvojeno čak šest miliona maraka više.

Za domaće proizvođače teško je doći do mjesta na policama trgovina, ona se papreno plaćaju. Barijere na carinama, kada je u pitanju izvoz, stvaraju probleme našim proizvođačima, pričaju iz Udruženja ekonomista Republike Srpske, prenosi ATV.

“Poznato je da proizvođači naših voda moraju čekati danima na carinskim prelazima kada se izvozi. Međutim, kada uvozimo robu tu nema nikakvih zadržavanja. Uzorak vode se uzima jedan i to uopšte ne onemogućava dalju distribuciju tih stranih voda. Znači, treba primjeniti ista pravila kao što primjenjuju druge zemlje prema nama,” kaže Saša Grabovac, ekonomista.

Proizvoditi vodu nije jednostavno, ali Vlada se trudi da stvori olakšice za one koji to žele, tvrdi Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS-a. Građani treba da se osvijeste i počnu kupovati domaće, jer je to najkvalitetnije, kaže nam ministar.

“Borimo se na ove načine da edukujemo stanovništvo, da što više kupuju domaće, da je domaće bolje, kvalitetnije. Zašto da kupuju uvozno, a pogotovo vodu, voda je nešto što ovdje imamo na pretek, jedno bogatstvo, zdrava voda. Vlada RS kroz podršku ulaganjima u proizvodne kapacitete, u prerađivačke kapacitete, imate podsticajna sredstva u ministarstvima, a i Investiciono razvojna banka, naš veliki distributer mogućnost je za kreditne linije, pogotovo ulaganju u privredu. Imamo sada mogućnosti, i niže su kamate i duži su periodi otplate. Imamo garantni fond uključen. Znači, otvorili smo niz olakšica da bi oni koji žele da se bave proizvodnjom imali povoljnije uslove, a sigurno da proizvodnja vode nije jednostavna i da svi oni koji žele da se bave tim znaju u šta ulaze, ali isto, to je jedna garancija da na tržištu Srpske ono što proizvedete možete da prodate,” rekao je Gluhaković.

Da apsurd bude veći, u BiH se uvozi flaširana voda i iz zemalja koje se ne mogu pohvaliti bogatstvima ovoga potencijala.

Uvozi se iz Mađarske, Makedonije, Hrvatske, Turske,… Za uvoz vode prošle godine je izdvojeno oko 144 milion maraka, dok je samo za flaširanu prirodnu i gaziranu vodu bez aroma izdvojeno oko 23 miliona maraka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,