Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Milijardu KM izvoza drvne industrije BiH u 2014.

Preuzmite sliku

Drvna industrija je jedna od rijetkih privrednih grana u BiH koja permanentno bilježi rast o čemu svjedoči podatak od oko milijardu KM izvoza ove industrije i šumarstva, realiziranog u 2014. godini, istaknuto je na seminaru o temi “Povećanje konkurentnosti drvne industrije za izvoz”.

Seminar, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH), održan je u okviru sajamskih manifestacija “Interio i Exterio 2015″ u Sarajevu.

  • 6822
  • Predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH Suad Ećo izjavio je novinarima da je potrebno neminovno insistirati na mehanizmima i mjerama kojima bi nadležne institucije u BiH dodatno stimulirale razvoj drvne industrije, izuzetno perspektivne grane.

    Istaknuo je da se radi o privrednoj grani koja u prošloj godini ostvarila ukupan izvoz u vrijednosti višoj od milijardu KM, odnosno udio u ukupnom bh. izvozu u iznosu od 11,3 posto, te rast od 10 posto u odnosu na 2013. godinu, bez obzira na poteškoće s kojima se na privrednom planu suočavaju BiH i zemlje okruženja.

    Kada se radi o temi seminara orijentiranoj ka povećanju konkurentnosti drvne industrije i plasmana proizvoda na inozemna tržišta, Ećo smatra da bh. proizvodi kvalitetom i asortimanom jamče dobar prijem na tržištima diljem svijeta.

    Ono što brine jeste nemaran odnos države prema ovoj grani industrije te odsustvo bilo kakve vrste pomoći za razliku od zemalja iz okruženja koje ulažu značajna sredstva da bi pospješili konkurentnost vlastitih prpizvoda – upozorava predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH. (Indikator.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,