Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Milićević: U vrijeme pandemije jedino općina Neum ostvarila rast prihoda

Preuzmite sliku

Federalna ministrica financija Jelka Milićević na sastanku koordinacije HDZ-ovih dužnosnika u Neumu govorila je o fiskalnoj i financijskoj problematici lokalnih sredina, utvrdivši kako je jedino općina Neum u 2020. ostvarila veće prihode nego godinu dana ranije.

“Razmijeni smo rezultate analize o ostvarenim prihodima u 2020. godini i kretanjima i trendovima u ekonomskim parametrima u prva četiri, odnosno pet mjeseci ove godine”,  kazala je ministrica Milićević novinarima nakon sastanka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s predsjednicima kantonalnih vlada, gradonačelnicima i načelnicima te stranke.

Prihodi u svim općinama, dodala je, bilo su očekivano manji u odnosu na 2019. godinu, a iznimka je bio Neum koji je unatoč pandemiji zabilježio rast prihoda.

“Ovo vrijeme i ove otežavajuće okolnosti za mnoge općine, za Neum su bile prednost zbog dobre turističke sezone u 2020. godini, a to je Federacija i prepoznala jer je ta općina dobila i određena priznanja kao turistička destinacija u 2020. godini”,naglasila je federalna ministrica.

Navela je kako je na sastanku ponovno potvrđena politika HNS-a i HDZ-a BiH koja podrazumijeva jačanje jedinica lokalne samouprave, odnosno osiguravanje jedinstvene politike stvaranja boljih uvjeta za sve građane u lokalnim zajednicama. Ona je obećala nastavak financijske potpore viših razina vlasti jedincima lokalne samouprave koje, kako je rekla, tek u drugoj polovici 2021. godine mogu očekivati da će dosegnuti razinu javnih prihoda koju su imale u prvom kvartalu 2020. godine, prije pandemije.

Pored toga, u Neumu je razgovarano i o setu zakona koji su u parlamentarnoj proceduri, a ministrica je posebice istaknula kako se radi na novom zakonu o zaštiti obitelji s djecom s posebnim potrebama.

“Razgovarali smo o tome da se jedan od roditelja vodi kao državi službenik koji će imati radni status. U tom zakonu smo predložili da takvi roditelji budu uposlenici centara za socijalni rad u općinama”, dodala je Milićević. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,