Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Metalski i elektro sektor BiH u 2021. ostvarili rekordnu vrijednosti izvoza od 5,9 miliona KM

Preuzmite sliku

Metalski sektor u Bosni i Hercegovini uz baznu proizvodnju metala, tradicionalno je najjači i najuspješniji industrijski i izvozni sektor koji u prosjeku čini oko 34,2 posto od ukupnog izvoza zemlje, što mu daje veliku prednost nad drugim izvoznim kategorijama, piše Akta.ba.

Obilje resursa u BiH omogućava podršku proizvodnji od samog početka do kraja procesa od sirovine, dizajna, inžinjeringa, razvojne faze, do podrške pri održavanju. Osim toga, duga tradicija u proizvodnji i preradi metala stvorila je preduvjet za pristup postojećim, ali i tržištima u nastanku.

Enes Ališković, direktor agencije za promociju izvoza Bosne i Hercegovine (BHEPA) koja djeluje u okviru Vanjskotrgovinske / Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u svojoj prezentaciji privrednicima iz Njemačke koji su prisutvovali konferenciji “Proizvodnja i obrada metala u Bosni i Hercegovini“, kazao je da se preko 50 posto izvoza plasira na četiri velika tržišta, a najviše u Njemačku.

“U poređenju sa drugim zemljama preko 16 posto izvoza se realizira u Njemačkoj oko 17 posto, Sloveniji 15 posto, Austriji 14 posto i Hrvatskoj 10 posto. Imajući u vidu apsorpcionu moć ovih tržišta izvozno orijentisane kompanije će fokus svojih izvozno promotivnih aktivnosti nastaviti upravo na ovim tržištima, ostavljajući pri tom i mogućnost za otvaranje novih tržišta. Razmjena trgovine između BiH i Njemačke je blizu bilijardu eura”, rekao je Ališković. Dodao je da je ovo dobar pokazatelj da bh. kompanije iz ovog sektora zadovoljavaju tražene standarde tržišta Njemačke a i zemalja EU, ispunjavaju neophodne norme ali pokazuju i da su pouzdan partner. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje