Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mercator prodaje 13 tržnih centara u Sloveniji, BiH, Hrvatskoj i Srbiji

Preuzmite sliku

Kompanija Mercator počela je prodaju 13 tržnih centara, jednog u Sloveniji i 12 u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Time je nastavila primjenu strategije za smanjenje dugovanja Mercator grupe. Mercator je prošle godine prodao 10 tržnih centara u Sloveniji austrijskom investitoru Supernova, a sada prodaje šoping centar u Kopru, kao i četiri nekretnine u Hrvatskoj, šest u BiH i dvije u Srbiji, javlja ljubljanski Dnevnik.

Sve nekretnine se prodaju po principu zakupa, što znači da će Mercator ostati zakupac nekretnina koje trenutno posjeduje, prenosi agencija STA.

Prodaja objekata je dio strategije iz 2014. godine, kada je odlučeno da se kroz projekat monetizacije imovine smanji dugovanje Mercator grupe i omogući njen dugoročni razvoj i ulaganje u osnovnu djelatnost poslovanja – maloprodaju robe široke potrošnje.

Strateški cilj kompanije je da se na taj način ide ka daljem snižavanju dugova, kako bi se do 2021. obezbjedile finansije za nova investiciona ulaganja u razvoj korporativnog biznisa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje