Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Manjak radne snage: Ovo su najtraženiji poslovi u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Vodoinstalateri i tehničari za grijanje i klimatizaciju su najtraženija zanimanja u Njemačkoj – barem s aspekta poslodavca. Ni u jednoj drugoj branši ne treba tako malo vremena da se popune slobodna radna mjesta kao u ovima, piše RTL.de. To je rezultat nove analize Njemačke agencije za zapošljavanje o nedostatku radne snage u određenim zanatskim zanimanjima.

Na drugom je mjestu briga o starijim osobama, a Njemačka agencija za zapošljavanje evidentirala je 30 grupacija i firmi kojima nedostaje visok broj kvalifikovanih radnika. Krajem jula samo je u tim sektorima prijavljeno više od 472.000 slobodnih radnih mjesta.

Apsolutno, s 63.000 slobodnih radnih mjesta, došlo je do najvećeg nedostatka u proizvodnim zanimanjima, uključujući industrijsku mehaniku. Tu su još zdravstvene profesije sa 61.000 ponudom za posao.

Građani Njemačke nedostatak kvalifikovanog osoblja osjećaju samo u pojedinim sektorima. Npr. ovog ljeta u Bavarskoj su redovi vožnje vozova “propali” jer je nedostajalo vozača.

Također, u cijeloj zemlji sve je više izvještaja o privremenim zatvarajima bolnica jer nedostaje medicinskih sestara. Čak i broj kvalitetnih bolničkih liječnika i liječnika opšte prakse postaje oskudan, prenosi Tuzlanski.ba.

U Njemačkoj agenciji za zapošljavanje, krajem jula registrovano je 2.539 medicinskih mjesta, što je porast za nešto manje od 15 posto u odnosu na 2014. godinu. Osim toga, prema podacima Nacionalnog udruženja liječnika zdravstvenog osiguranja u Berlinu, od 2017. godine nedostaje 2.600 liječnika porodične medicine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje