Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mališević: Uvođenje covid pasoša može uzrokovati probleme bh. prijevoznicima

Preuzmite sliku

Direktor Sektora za industriju i usluge i sekretar Udruženja metalske i elektro industrije Privredne komore FBiH (PKFBiH) Almin Mališević izjavio je da bi eventualno uvođenje covid pasoša na prostoru EU moglo prerasti u veliki problem i odraziti se na privredu BiH.

“Transportne i druge kompanije koje isporučuju proizvode na tržište EU mogle bi doći u situaciju da, zbog nemogućnosti vakcinisanja vozača i obezbjeđenja covid pasoša, ne mogu na vrijeme isporučiti svoje proizvode. Zato apelujemo na nadležne da takvu mogućnost imaju u vidu i da se osigura vakcinisanje vozača kako bi transport putnika i roba mogao nesmetano funkcionirati.”, istakao je Mališević.

Sumirajući poslovne rezultate za 2020. godinu u metalskoj, automobilskoj, elektro i namjenskoj industriji, Mališević je rekao da ostvarenim učincima rijetko ko može biti zadovoljan: “Radi se o tradicionalnoj okosnici prerađivačke industrije, koja svoje proizvode uglavnom izvozi na tržište EU i šire i koja je kontinuirano rasla prethodnih godina, ali je pandemija utjecala da lani dođe do smanjenja proizvodnje i izvoza.”

Poučeni iskustvima u prošloj godini, prema njegovim riječima, privrednici su revidirali strategije i planove za naredni period. Prema statističkim podacima, kako je dodao, ukupan izvoz BiH u 2020. godini iznosio je oko 10,8 milijardi KM i za 8,79% je manji u odnosu na 2019. Izvoz Federacije BiH lani je bio 6,99 milijardi KM i za 9,99% je manji od izvoza u predhodnoj godini.

“Izvoz metala i njihovih proizvoda u FBiH je iznosio 1.318.834.628 KM i manji je za 20,35%u odnosu na 2019. Izvoz grane mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi, medicinski instrumenti, nuklearni reaktori i dijelovi u 2020. je iznosio 638.739.111 KM i za 7,19% je manji nego u prethodnoj godini. Jedina grana u okviru metalske i elektro industrije koja je imala porast izvoza prošle godine jesu električne mašine, oprema i njihovi dijelovi i to za 6,05%, a iznosio je 581.853.905 KM.”, naveo je Mališević.

Izvoz u oblasti vozila i njihovi dijelovi FBiH iznosio je 317.008.880 KM i manji je za 8,57% u odnosu na godinu ranije. Kada je riječ o namjenskoj industriji Federacije BiH, dodao je Mališević, godina iza nas donijela je smanjenje potražnje proizvoda na svjetskom tržištu. Udruženje metalske i elektro industrije Privredne komore Federacije BiH, prema njegovim riječima, u svakodnevnom je kontaktu s članicama i mnoštvo je problema s kojima se susreću kompanije.

“Problemi obolijevanja i izolacija radnika kompanijama stvaraju ogromne probleme, što dovodi do toga da je gotovo nemoguće ispoštovati ugovorene rokove, ali i pokriti nastale troškove. Važno je napomenuti da kompanije metalske i elektro industrije FBiH i pored teškog perioda kroz koji su prošli i prolaze nisu otpuštale radnike.”, istakao je Mališević.

Podrška Vlade FBiH, u vidu grant sredstava izvoznim privrednim subjektima, koja je realizirana krajem 2020. godine, pomogla je kompanijama da izmire obaveze prema radnicima, kao i druge troškove.

“Kompanije očekuju da će Vlada FBiH nastaviti sa sličnim programima podrške i da će pored izvoznika, pomoć dobiti i kompanije koje rade na domaćem tržištu, kao i one koje dosad nisu koristile poticajna sredstva. Također, kako bi pratili razvoj i potrebe tržišta, kompanijama su potrebna povoljna kreditna sredstva za razvoj, modernizaciju proizvodnje kao i širenje proizvodnih kapaciteta.”, istakao je Mališević.

Da bi se očuvala proizvodnja i radna mjesta, kako je dodao, neophodna je pomoć svih nivoa vlasti u BiH. Iz PKFBiH su pozvali donosioce mjera da prilikom njihovog donošenja vode računa da budu usklađene s potrebama privrede i da se funkcioniranje kompanija ne dovode u pitanje.

“Vjerujemo da će bh. metalska i elektro industrija iz ove krize izaći stabilna kako bi spremno dočekali nove poslove. Nadamo se da ćemo biti svjedoci napretka i razvoja, kao i boljih rezultata u narednim godinama.”, naveo je Mališević. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje