Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Malinari zadovoljni urodom i kvalitetom, otkupna cijena još nije definisana

Preuzmite sliku

Ovogodišnja berba maline privodi se kraju, a prema riječima malinara Senada Jusića iz Donjih Potočara berba je prošla veoma dobro te je zadovoljan urodom i otkupnom cijenom maline.

– Mi smo u zadnjim danima berbe ove sezone i uspjeli smo da proizvodnju povećamo na 40 posto u odnosu na prethodne godine. Sezona je prošla standardno, još nam nije poznato koja će dobit biti ostvarena. Otkupnu cijenu maline saznat ćemo u septembru ili oktobru. Što se tiče prinosa mi smo uspjeli ubrati oko petnaest tona maline – istakao je.

Inače, Jusić se šest godina bavi malinarstvom sa svojim prijateljem Radenkom Simićem.

Direktor Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica Ivan Todić kaže da još nije definisana otkupna cijena maline, ali da će biti kao u okruženju i veća u odnosu na prethodnu godinu.

– Ove godine malina je bila mahom dobrog kvaliteta. Planiramo da u narednom periodu obiđemo naše kooperante i razgovaramo o unapređenju proizvodnje. Isplaćujemo naše proizvođače i nemamo finansijskih problema. Cijena maline u Srbiji kreću se od 450 do 550 dinara (od 7,50 KM do 9,15 KM) s obračunatim PDV-om. Mislim da ćemo i mi ići sa takvom cijenom. Ipak, kvalitet maline je najbitniji – podvlač Todić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,