Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mađarska nacionalna trgovinska kuća otvorila predstavništvo u Sarajevu

Preuzmite sliku

Mađarska nacionalna trgovinska kuća danas je otvorila predstavništvo u Sarajevu radi povećanja ekonomske i poslovne saradnje između Mađarske, BiH i Hrvatske.

Direktor Trgovinske kancelarije u Sarajevu Ranko Jovović u obraćanju istakao je da se otvorenjem ove kancelarije stječu bolji uvjeti za poslovnu saradnju te dodao da Mađari već imaju svoja predstavništva u 60 zemalja.

Naglasio je da mađarska preduzeća nude visoki stepen kvaliteta i usluga te izrazio nadu da će ih lokalni potrošači prepoznati. Cilj otvorenja kancelarije je, dodao je, prvenstveno istraživanje tržišta, širenje poslovnih veza te stvaranje još boljih prijateljskih odnosa Mađarske i BiH.

Zamjenica državnog sekretara za međunarodne ekonomske poslove Mađarske Petra Pen govorila je o dugogodišnjoj ekonomskoj i političkoj saradnji ovih dviju zemalja ističući da Mađarska podržava BiH na putu ka Evropskoj uniji. Također je dodala da je potrebno produbiti već dobre odnose između ove dvije zemlje, posebno u sektoru energetike, poljoprivrede, sigurnosti hrane i turizma.

Kazala je da imaju otvorena predstavništva u Albaniji, Kosovu, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori te da je vrijeme da se predstavništvo otvori i u Sarajevu.

Direktor Odjela Mađarske nacionalne trgovinske kuće za saradnju s Vladom u projektima Istvan Szalai kazao je da otvaranje ove kancelarije nosi misao partnerstva i saradnje te znanja i kompetencije. Glavni cilj Mađarske jeste ekonomski razvoj, a kao primjer za to naveo je i otvorenje direktne aviolinije između Sarajeva i Budimpešte.

Također je govorio i o mađarskoj privredi, a posebno je istakao uspjeh u sektoru hrane, energetike i građevine.

Potpredsjednik Vanjske trgovinske komore (VTK) u BiH Bruno Bojić istakao je vrlo uspješnu saradnju s Ambasadom Mađarske u BiH, ali je izrazio nezadovoljstvo vanjskotrgovinskom razmjenom jer ne odražava stvarno stanje odnosa.

Poručio je da će im VTKBiH uvijek biti na raspolaganju te zaključio da BiH i Mađarska nemaju nerazjašnjenih pitanja i da trebaju imati puno bolje trgovinske odnose. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje