Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lukavački učenici na praktičnim edukacijama u GIKIL-u: ‘Posjeta je upotpunila naša interesovanja’ (FOTO)

Preuzmite sliku

Da su praktične obuke jedan od najvažnijih elemenata efikasnog sistema obrazovanja uvjerili su se i učenici Elektrotehničke škole iz Lukavca koji su posljednjih dana boravili u fabrikama Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL).

Bila je ovo prilika da se budući tehničari raučunarstva i energetike detaljno upoznaju sa radom fabričkih postrojenja, automatizacijom procesa, zaštitom na radu kao i održavanjem cjelokupnog sistema.

Prema riječima profesora Asifa Dedića, način na koji GIKIL otvara svoja vrata JU Mješovita srednja elektro-mašinska škola Lukavac ima nemjerljiv značaj za cjelokupnu zajednicu, a najviše učenike koji su na ovaj način imali priliku da se na licu mjesta upoznaju sa uređajima i tehnikom koja im do sada nije bila praktično poznata.

– Ovo je jedan vid kontinuirane dobre saradnje između obrazovnih institucija i privrednih subjekata. Mnogi od mojih učenika imaju dosta poznanika koji su zaposleni upravo u GIKIL-u i sigurno da mnogi od njih vide svoje buduće radno mjesto upravo u ovakvoj industriji. Drago mi je da su se djeca upoznala sa načinom rada postrojenja, jer mnogo je lakše pretpostaviti šta vas očekuje u budućnosti kada na licu mjesta imate uvid u pojedine procese. Posjete su bila izuzetno uspješne, a vjerujem da su i moji učenici spoznali nove momente i na taj način proširili svoje vidike, kazao je profesor Dedić.

Radnici i inženjeri fabrike Anhidrida malenske kiseline (AMK) kao i Energane, čija su postrojenja učenici obilazili, neštedljivo su prenosili vrijedna iskustva mlađim budućim kolegama, a što su potvrdili i sami učenici.

– Pratili smo procese na licu mjesta, vidjeli uslove i načine rada u fabrikama, pitali sve što nam nije bilo jasno, a uposlenici GIKIL-a su učinili sve sa svoje strane da na najbolji mogući način objasne nam sve ono sa čime ćemo se direktno susretati u budućnosti. Upućeni smo u stanje i rad određenih servera, a dobili smo i kvalitetne informacije kada je u pitanju njihovo održavanje. Objašnjeno nam je kako da izbjegnemo potencijalne kratke spojeve, vidjeli smo kako se održavaju uređaji na mjernim stanicama. Vidjeli smo usput i novi ugrađeni filter za otprašivanje na Koksari i još mnogo toga i mogu reći da je posjeta upotpunila moja interesovanja, riječi su učenika Maida Mujića.

Pružajući konstantnu podršku obrazovanju i sticanju praktičnog znanja GIKIL kao društveno-odgovorna kompanija nastavit će sa ovom pozitivnom praksom i u narednim danima, proširujući saradnju i sa drugim obrazovanim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, a planirano je proširenje saradnje i sa fakultetima unutar Univerziteta u Tuzli. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,