Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Loše stanje: Rudnici FBiH traže povećanje cijena uglja

Preuzmite sliku

Uz ozbiljne probleme s kojima se susreću, predstavnici sindikata federalnih rudnika smatraju da je cijena uglja koja se isporučuje niska i da se treba povećati – to nije urađeno već deset godina.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji BiH ove sedmice u Kaknju je analiziralo ulaganja u rudnike i cijenu uglja.

Federalna vlada i “Elektroprivreda BiH” moraju najozbiljnije pristupiti rješavanju problema zbog kojih, i uz solidne proizvodne rezultate, rudnici posluju u gubicima, poručeno je sa sastanka kojem su prisustvovali i direktori rudnika.

“Morat će se razmišljati o izmjenama cijena uglja koji se isporučuje iz rudnika prema “Elektroprivredi BiH” jer je u protekle dvije godine došlo do nevjerovatnog rasta cijena opreme i repromaterijala koji koristimo u izvođenju rudarskih radova na terenu, tako da je gotovo nemoguće u ovakvim okolnostima imati finansijski stabilne rudnike”, ukazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja FBiH, prenosi Dnevni avaz.

Konstatirano je da je za opstanak rudnika neophodno povećati cijenu uglja veću u prosjeku za 50 posto, ali konkretni zahtjevi nisu definirani. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: