Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljajić: Krajem januara bit će otvoreno zajedničko ekonomsko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu

Preuzmite sliku

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, danas u Novom Pazaru izrazio zadovoljstvo zbog odličnih ekonomskih odnosa između dvije zemlje i naglasio da su napravljeni konkretni koraci u razvoju trilateralne saradnje Srbija-Turska-Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency.

Poslije Njemačke i Italije, Bosna i Hercegovina je treće izvozno tržište za proizvode iz Srbije. Kako je saopštio Ljajić, prošle godine ukupan izvoz je iznosio 990 miliona eura.

On je podsjetio da su na prvoj zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH ove godine definisani oblici saradnje u oblastima energetike, poljoprivrede, turizma i trgovine.

“Želimo da popravimo, prije svega, putnu komunikaciju između dvije zemlje, da bi trgovinska razmjena bila na daleko većem nivou nego što je do sada”, rekao je Ljajić naglasivši da su u trilateralnoj saradnji Srbija-Turska-Bosna i Hercegovina napravljeni prvi konkretni koraci.

On je u obraćanju medijima ponovio da će taj prvi korak biti otvaranje zajedničkog ekonomskog predstavništva Srbije i Bosne i Hercegovine krajem januara u Istanbulu, čije će troškove snositi Ministarstvo ekonomije Republike Turske.

“Obije zemlje će imati mogućnosti da predstave, ne samo turističke i trgovinske, nego ukupne privredene potencijale, i biti najbolja spona između naših zemalja u ekonomskom smislu sa velikim turskim tržištem”, najavio je Ljajić i dodao da će Srbiji i Bosni i Hercegovini na raspolaganju biti oko 150 ekonomskih predstavništava Turske širom svijeta.

Osvrnuvši se na jučerašnje razgovore sa turskim zvaničnicima i premijerom Turske Ahmetom Davutogluom i na održani poslovni forum u Beogradu, potpredsjednik srbijanske Vlade je ocijenio da po prvi put postoji obostrano interesovanje velikog broja privrednika Turske i Srbije za zajedničkom poslovnom saradnjom.

“Nikada većeg interesovanje turskih privrednika za investicije u srpsku privredu nije bilo. Vjerujem da će naredna godina biti godina turskih investicija”, istakao je Ljajić, izrazivši očekivanje da će dio tih investicija doći i u Sandžak.

Saopštio je da se sa Turskom pregovara o kreditiranju izgradnje puteva između Novog Pazara i Tutina i Sjenice i na jugu Srbije u ukupnom  iznosu od 40 miliona dolara i o donaciji od deset miliona dolara za aerodrom “Morava” kod Kraljeva.

Prema njegovim riječima, otvaranje tog aerodroma bi puno značilo za Sandžak u smislu dolaska većeg broja poslovnih ljudi i turista iz Turske.

“Nadam se da je konačno došlo vrijeme da realizujemo obije donacije, i kad govorimo o infrastrukturi i izgradnji aerodroma u Kraljevu”, poručio je Ljajić.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, koji je bio domaćin Ljajiću i Zvizdiću, najavio je intenzivniju saradnju na polju kulture i sporta, ali i između privrednika ovog kraja sa poslovnim ljudima iz Bosne i Hercegovine te skorašnje održavaje poslovnog foruma u Novom Pazaru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,