Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

LIDL vrši aktivnosti u BiH: Građani će još sačekati na otvaranje objekata

Preuzmite sliku

O dolasku kompanije Lidl u BIH govori se godinama, ali od trgovačkih centara za sada ništa.

Javnost se s razlogom pita jesu li njemački investitori odustali od investiranja. Upućeni tvrde da ništa nije stopirano, da su pripremne aktivnosti u toku, ali da dešavanja na globalnom tržištu, kao ni trenutna politička situacija u BiH, pogoduju odlaganju otvaranja maloprodajnih objekata.

U BiH još nisu otvorene maloprodaje, iako je kompanija, prema podacima iz njihovog registra, osnovana u aprilu prošle godine. Njemački investitori previše su ozbiljni da bi odustali od svoje namjere, tvrde upućeni. To potvrđuje i činjenica da je kapital Lidla u našoj državi povećan na nekoliko desetina miliona KM. Međutim, problem s kojim se, najprije, susreću su potragom za ogromnim zemljištem.

“Kada otvaraju Lidle, u pravilu, treba da bude otvoren centralni magacin koji zahtijeva 15 hektara zemlje I to je bio problem da se pronađe, a potom da se otvore maloprodajni objekti koji moraju biti na minimum 10 hiljada kvadrata ili jednom hektaru”, objašnjava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

U potrazi u glavnom gradu BiH krenuli su prvo od Općine Stari Grad, potvrdio je ranije prvi čovjek ove općine.

“Mi smo dobili tu informaciju, odnosno, zahtjev da primimo ljude ispred ministarstva privrede KS i sticajem okolnosti krenuli su od općine Stari Grad pa dole, niz Miljacku”, naveo je tada Hadžibajrić.

No prema posljednjim informacijama iz njegovog kabineta, ova lokacija je otpisana.

“Trgovački centar Lidl neće se graditi u Općini Stari Grad, te opštinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić ne može govoriti o ovoj temi”, pojasnili su iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Spekulisalo se o nekoliko lokacija. Općina Novi Grad posljednja je u nizu o kojoj se trenutno nagađa, ali zvaničnu potvrdu nismo dobili. Osim lokacije, međutim, kamen spoticanja kompaniji u BiH su i koomplikovana birokratija, te nestabilna politička situacija.

“Mi bismo morali raditi mnogo više na jednom smirivanju političkih tenzija i stvaranju ambijenta. To je da sve one koji žele da se izmjeste iz područja Rusije, da im pružimo mogućnost da dođu kod nas i otvore nova radna mjesta”, navodi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Na naše upite iz Lidla nisu odgovorili. Nezvanično, kompanija trenutno ima četiri registrovane poslovnice u BiH, od čega dvije u Sarajevu, te po jednu u Banjoj Luci i Brčkom. Nedavno su zaposlili i prve radnike, te ih uputili na obuku u Srbiju i Hrvatsku.

Njemački investitor je, trenutno, i najveći u BiH. Ali zbog nestabilne globalne situacije, te ekstremnog rasta cijena, investiranja u ovom trenutku nije pametno, kažu stručnjaci.

“Znamo da Lidl ima kao jedan od osnovnih recepata za uspjeh zagovara najniže cijene na tržištu. A u ovakvim uslovima, jako je teško garantovati ne samo niže, nego bilo kakve cijene. S druge strane, naravno da se i oni suočavaju s višim troškovima širom Evrope”, pojasnio je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Gotovo je izvjesno da u ovoj godini građani BiH neće kupovati u Lidlovim tržnim centrima. No prema prognozama upućenih, to bismo možda mogli naredne godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,