Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lideri poslovne dijaspore BiH osnovali savjetodavno vijeće

Preuzmite sliku

Poslovno savjetodavno vijeće bosanskohercegovačke dijaspore (DiaBAC) zvanično je osnovano 6. juna u Sarajevu, što predstavlja vrhunac jednogodišnjeg rada na okupljanju poslovnih lidera bosanskohercegovačkog porijekla iz cijelog svijeta.

Vijeće broji 23 poslovna stručnjaka koji dolaze iz 11 zemalja, imaju zajedničko naslijeđe i viziju budućnosti Bosne i Hercegovine.

DiaBAC je inicijativa vlade Sjedinjenih Američkih Država, putem USAID-ovog projekta “Diaspora Invest” koja ima za cilj promovisati nove trgovinske i investicione prilike za privatni sektor u BiH i zagovarati snažnije poslovno okruženje u zemlji.

Prvo okupljanje Vijeća otvorila je Emily Coffman Krunic, zamjenica direktorice Misije USAID-a u BiH.

– USAID-ov projekt “Diaspora Invest” s velikim ponosom podržava DiaBAC kao dio naših napora da učvrstimo veze i saradnju između bh. dijaspore i njihove domovine. Ova inicijativa prati jedan od naših najvažnijih prioriteta u ovom programu, a to je podstaći i omogućiti stručnjacima iz dijaspore da prenesu svoje dragocjeno znanje i vještine stečene van zemlje kako bi pomogli domaćim kompanijama i poboljšali ekonomski razvoj – istakla je Coffman Krunic.

Tokom prvog trodnevnog okupljanja, članovi i članice DiaBAC-a povezali su se s raznolikom grupom inovativnih kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine, među kojima su Symphony, RCB Nanotechnology, Zanat, Eurosjaj, ZenDev i New Dawn Development kako bi dali vrijedne savjete i razmatrali nove prilike za ulaganja u ekonomski razvoj i napredak zemlje.

U DiaBAC-u su razgovarali i o najboljim praksama i razmatrali prijedloge politika za promociju dobrog upravljanja i pametnog, održivog i inkluzivnog rasta u Bosni i Hercegovini.

Njihov rad podržava udruženje “Naša perspektiva”, domaći partner USAID-ovog projekta “Diaspora Invest”, nevladina organizacija koja radi na uključivanju bh. dijaspore u društveno-ekonomski razvoj zemlje.

Članovi i članice DiaBAC-a dolaze iz cijelog svijeta uključujući Australiju, Austriju, Francusku, Njemačku, Srbiju, Španiju, Švedsku, Švicarsku, Ujedinjene Arapske Emirate, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države, saopćeno je iz USAID-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje