Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lactalis BH pruža ruku podrške farmerima u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Poljoprivredni proizvođači u BiH mogu računati na dodatnih 1.000.000 konvertibilnih maraka (KM) pomoći.

Lactalis BH odlučio je dati stabilnu podršku farmerima u Bosni i Hercegovini osiguranjem dodatnih 1.000.000 konvertibilnih maraka (KM) za primarnu proizvodnju, a razlog je želja kompanije da doprinese stvaranju uslova za povećanje proizvodnje svježeg sirovog mlijeka, rast broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača i osiguranje stabilnog poljoprivrednog dohotka koji će poljoprivrednicima omogućiti adekvatan životni standard.

Naime, poljoprivredni proizvođači na teritoriji Bosne i Hercegovine susreću se s brojnim problemima, a zbog nezavidne pozicije u kojoj se nalaze, mnogi odustaju od proizvodnje. Razlozi za to su nemogućnost da se izbore sa visokim cijenama repromaterijala, nedovoljan broj visokokvalitetnih grla kao i česte prirodne nepogode s kojima su prisiljeni boriti se.

Poseban teret poljoprivrednim proizvođačima donijela je i pandemija koronavirusa koja je izazvala poremećaje u lancu snabdijevanja, inflaciju i druge posljedice koje su vidljive kako na domaćem, tako i na svjetskom tržištu.

“Dodatnih 1.000.000 KM za poljoprivrednike je ključno kako bismo podržali i dodatno ojačali našu lokalnu ekonomiju i njen ogroman potencijal“, istakao je Kenan Kečo, generalni menadžer Lactalis BH.

Rezultat nagomilanih problema je sve manji broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača i smanjena proizvodnja, dok preostali proizvođači ostvaruju tek minimalnu dobit i upitno je bilo kakvo proširenje njihovih kapaciteta. Iz tog razloga Lactalis BH u saradnji s mljekarom Inmer, uz puno razumijevanje i solidarnost, želi sistemski i snažno nastaviti s podrškom daljem razvoju mljekarske industrije, kao i uspostavljanju pogodnog privrednog okruženja i dinamične privrede, zasnovane na prirodnim resursima i poslovnoj tradiciji.

Proizvodi kompanije Lactalis BH proizvode se u mljekari Inmer u Gradačcu, od mlijeka koje se otkupljuje od 1.500 domaćih farmera. Lactalis BH poznat je po svojim brendovima Dukat i Domaće blago, ali i brendovima Président, Galbani, Alpsko mleko, Sirela, Parmalat i Lactel, koje distribuira na tržištu Bosne i Hercegovine.

Više informacija o svim proizvodima kompanije Lactalis BH možete pronaći OVDJE.

***
Lactalis Group danas je globalni lider u mliječnoj industriji, prisutan u svim kategorijama ovog biznisa na tržištu. Lactalis grupa zapošljava 80.000 zaposlenika u 94 zemlje. Robne marke Lactalis Group danas se prodaju u više od 160 zemalja širom svijeta, od kojih su najpoznatije robne marke Président, Galbani, Parmalat, Lactel, Dukat, Société, Seriously Strong, Salakis, Food Master, Lauki, Mama Luise. Kompanija Lactalis BH kao dio Lactalis Group danas se nalazi u samom vrhu mliječne industrije u BiH, a svoju stabilnu poziciju osigurava kontinuiranim ulaganjima u razvoj primarne proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,