Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kripto berza Južne Koreje zabranila trgovinu s BiH zbog opasnosti od pranja novca

Preuzmite sliku

Jedna od najvećih kripto berzi Južne Koreje Bithumb zabranila je trgovinu sa 11 zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina. Kompanija je saopćila da je ovu odluku donijela u sklopu borbe protiv pranja novca.

Odluka je objavljena u ponedjeljak, a njen cilj je borba protiv pranja novca. Bithumb navodi kako će blokirati sve transakcije koje dolaze iz zemalja na listi NCCT-a (Nekooperativnih zemalja i teritorija).

Investitori iz ovih zemalja više neće moći pristupiti platformi ili zaključiti posao od 21. juna. Postojeći računi će biti zatvoreni.

“Ove zemlje nisu uspjele u potpunosti ili djelimično poštovati međunarodne zakone koji se tiču sprečavanja pranja novca, finansiranja terorizma i druge prakse koja se smatra prijetnjom globalnom finansijskom sistemu”, saopćeno je.

Bosna i Heregovina se nalazi na listi s Jemenom, Vanutauom, Tunisom, Trinidadom i Tobagom, Šri Lankom, Irakom, Iranom, Sirijom i Etiopijom.

Berza je saopćila kako trguje velikim količinama digitalne valute te da su odlučili da se priključe međunarodnoj politici sprečavanja pranja novca prema preporukama Korejske asocijacije Korean Blockchain Association i vlasti Južne Koreje.

Ova asocijacija je regulatorno tijelo uspostavljeno krajem 2017. godine s ciljem regulisanja trgovine kripto valutama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje