Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kredite dizati namjenski, ulagati u projekte

Preuzmite sliku

Prošli smo izazovnu 2022. godinu. U veljači nas je zadesio rat na evropskom kontinentu upravo kada smo razmišljali o nekoj stabilnosti nakon najtežih valova pandemije koronavirusa, piše Večernji list BiH.

Vraćanje kredita

U studiju BHRT-a gostovao je Admil Nukić, pomoćnik direktora za superviziju banaka u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH. Na početku je spomenuo što nas čeka u novoj godini.

– Na nivou eurozone slijedi jedno razdoblje pojačanog kreditnog rizika. BiH je imala takva razdoblja 2008. i 2014. i svjesni smo da se događaji s EU mogu prelijevati na naše tržište i zbog toga agilno poduzimamo mjere da bi se ti rizici ublažili. I mi smo u ovoj godini poduzeli mjere koje će u najmanju ruku ublažiti te rizike kako u FBiH tako i u RS-u – istakao je Nukić.

Kazao je i kako u razdoblju pandemije nismo imali rast portfelja i na temelju toga ne očekuje se eskalacija kreditnih balona, kako se nekad ranije događalo.

– Moramo biti zainteresovani za sve što nam donosi 2023. godina, ali iz naše perspektive rizici su još uvijek pod kontrolom – istaknuo je. Govorio je i o problematičnim kreditima.

– Od 100 korisnika kredita, imate između 2 i 5 onih koji u razdoblju vraćanja kredita imaju poteškoće, je li to zbog promjena prihoda, ostanka bez posla ili nekog drugog razloga. Postotak problematičnih kredita je oko 5 posto i on se kontinuirano smanjuje od 2014. prema ovamo. Činjenica je da inflacija, rast režija, rast troškova života, vrše udar na proračun i sve to za 1 posto korisnika kredita može u jednom trenutku predstavljati problem – istakao je.

Glede kredita, značajnih događaja na početku godine neće biti.

– U prvom tromjesečju zadržat će se ambijent povoljnih kamatnih stopa, a za ostatak godine iz ove perspektive ne možemo dati jasne prognoze. Činjenica je da se veći dio kreditnog portfelja klasifikuje u potrošačke kredite, međutim, nije nužno svaki kredit iskorišten za potrošnju. Dosta ih se koristi za nabavu vozila, renoviranje stambenih objekata, dio je revolving karaktera. Građani se kontinuirano zadužuju da održe svoj kućni proračun, međutim, ni u tom dijelu kreditnog portfelja ne bi trebalo očekivati ništa dramatično u idućoj godini. Ukupni ekonomski ambijent u BiH ne mora biti nužno lošiji u odnosu na tekuću godinu – objasnio je.

Kazao je i da je BiH jedan ambijent propuštenih prilika.

– Mi imamo propuštene potencijale. U nadolazećoj ekonomskoj krizi u idućoj ili idućim godinama mi imamo potencijal proći sa što manje štete, ali to podrazumijeva neke nove ekonomske zahvate i korištenje postojećih potencijala koji su sada neiskorišteni. Od bankarskog sistema mi praktično godinama imamo kreditni potencijal koji nije iskorišten i nadamo se nekim značajnim iskoracima, infrastrukturnim projektima, nečemu što bi dalo dodatnu vrijednost – istakao je Nukić.

Propale investicije Agencija za bankarstvo FBiH insistira da se banke ponašaju odgovorno i to je zakonskim okvirima dobro definirano.

– Međutim, vi kao mlad čovjek morate postaviti sebi jasne prioritete. Ako je to stambeno pitanje, onda se morate prilagoditi. Jer često se kredit koristi za neke potrebe koje nisu u prvom redu prioriteta. Svakako ne smije se zanemariti one koji su u slučaju socijalne potrebe, ali praksa je pokazala da je najveći problem kad se takve potrebe koriste za kupnju vozila, stanova, propale investicije koje nemaju poseban smisao… Odgovorno namjensko zaduženje je poruka, ako vam treba stambena nekretnina, uzmite stambeni kredit na razdoblje u kojem ga možete vraćati – naglasio je sagovornik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje