Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus stvorio probleme bh. kompanijama koje posluju sa Kinom

Preuzmite sliku

Koronavirus stvorio je mnogo problema kompanija širom Bosne i Hercegovine koje imaju saradnju sa kompanijama u Kini.

Većina bh. kompanija nabavlja određene vrste materijala koje kasnije prerađuje i šalje na tržište Evropske Unije. Privrednici u cijeloj državi u strahu zbog kineskog privednog zastoja koja im stopira rad ili ih tjera da nabavljaju iste materijale po tri puta većim cijenama. Još uvijek nema tačnog broja kompanija koje su u ovom problemu niti ukupnog broja novčane štete.

Koronavirus napravio je probleme za stotine preduzeća u Bosni i Hercegovini koja imaju saradnju sa Kinom u svom radu. Firma Vinka Džombića nabavlja repromaterijale iz Kine, kojih u Evropi skoro da i nema ili su dva do tri puta skuplji nego u Kini. Kineska privreda trebala bi otvoriti svoja vrata prema BiH početkom marta, a ukoliko do toga ne dođe, Džombićeva firma ima zalihu za još samo nekoliko mjeseci, piše N1.

“Mi imamo 4 fabrike, znači 4 dobavljača iz Kine i nijedan ne radi. Međutim, bojimo se da ukoliko ne uspiju stići ovo sve, da ćemo u maju ili junu imati problema sa repromaterijalom. A to ne možemo nigdje ovamo nabaviti. Pokušavamo nekim drugim kanalima da prebrodimo sa nekim dobavljačima iz Tajvana ili neku drugu varijantu”, kazao je Vinko Džombić, suvlasnik firme “Megamont” Čelinac.

 • Drugu varijantu tražiće i ostale firme u RS-u koje dolaze iz sektora tekstila, plastike, te elektro i metalskog sektora. Većina njih iz Kine nabavlja materijale koje prerađuju i šalju na tržište EU. Svi trpe posljedice zbog probijanja rokova predviđenih ugovorima. Postoji i bojazan zbog plaćanja penala ali iz Privredne komore RS-a vjeruju da će evropske kompanije da razumiju trenutni problem.

  “U 2019. godini vrijednost ukupnog obima spoljno trgovinske razmjene iznosio je oko 390 miliona maraka. Od čega je nešto malo manje od 12 miliona bila vrijednost našeg izvoza. Što znači da je uvoz bio 378 miliona maraka. Što predstavlja značajan iznos i zbog čega je Kina 4. partner kada je u pitanju uvoz u RS”, kazao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

  U 2019. godini BiH je izvezla u Kinu nešto više od 30 miliona, a uvezla više od 540 miliona maraka. Godinu ranije BiH je izvezla u Kinu skoro 7 miliona više, a uvezla 23 miliona manje.

  U Vanjskotrgovinskoj komori trenutno nemaju nikakve podatke o padu prometa izvoza i uvoza sa Kinom. Trebali bi ih imati za 20 dana.

  “Sigurno stotine kompanija, mada je činjenica da ima mnogo malih kompanija koje sarađuju sa Kinom. Ako tu uzmemo u obzir trgovinu igračkama i mnoge druge stvari koje vjerovatno neće imati značajan udar ovaj psihološki, ali kada je hrana u pitanju vjerovatno će biti mnogo drastičnije. Vjerovatno će jedan od većih udara preživjeti kompanije koje proizvode kečap, jer mnogo paradajz pirea se uvozi iz Kine”, kazao je Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

  Zbog koronavirusa mogli bi doći u pitanje i izgradnja najvrijednijeg projekta u BiH – Bloka 7 u Tuzli. Jer gradnju bi trebali raditi kineski radnici. Vanjskotrgovinska komora BiH najavljuje i press konferenciju za tri dana na kojoj će prezentirati izvejštaj o robnoj razmjeni ali i imati više informacija o šteti koju je koronavirus nanio bh. kompanijama. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje