Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus nije zaustavio gradnju Bloka 7 TE Tuzla

Preuzmite sliku

Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u Elektroprivredi BiH, rekao je u razgovoru za Dnevni avaz da, iako je u proteklom periodu nastupilo stanje pandemije, gradnja Bloka 7 u TE Tuzla, najveća poslijeratna investicija, nije zaustavljena nijedan dan.

Radovi se uz primjenu svih propisanih mjera epidemiološke zaštite, odvijaju prema dinamičkom planu.

‘Nivelacija terena i ostvarivanje performansi nosivosti terena skoro je u potpunosti završeno, što predstavlja najveći i najvažniji posao u ovom dijelu realizacije projekta. Osim toga, gradnja kanala, cjevovoda i svi građevinski radovi odvijaju se prema dinamičkom planu i imaju visok stepen gotovosti’ – kaže Salkić.

  • On je pojasnio da će u narednim danima pristupit gradnji skoro osam kilometara duge ograde oko gradilišta, koja će, ujedno, biti i buduća ograda novog bloka.

    Kako je rekao, u posao je uveden izvođač koji će izmjestiti postojeće dalekovode TE Tuzla, čime se stvaraju pretpostavke za nesmetanu gradnju novog bloka.

    ‘Kineski partneri trebali su preuzeti dio gradilišta u martu, ali je to zbog pojave koronavirusa prolongirano, ali se prethodno vrijeme iskoristilo za izradu baznog dizajna bloka i usaglašavanje svih tehničko-tehnoloških detalja projekta. Sada možemo reći da će se kompletno gradilište predati kineskim partnerima odmah nakon okončanja situacije sa pandemijom. Mi ćemo tokom maja izvršiti i uplatu avansa, skoro 211 mil KM za ovaj projekt, jer su stvorene sve pretpostavke za to’ – kaže Salkić za Avaz.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,