Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konkurencijsko vijeće odobrilo Telemachu preuzimanje TX TV-a

Preuzmite sliku

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine odobrilo je Telemachu preuzimanje društva TX TV d.o.o. za telekomunikacije Tuzla, objavljeno je u Službenom listu BiH, izvještava Indikator.ba.

Kako se navodi u obavijesti koja nosi datum 15. mart 2023. godine, ocijenjena je dopuštenom koncentracija na maloprodajnim tržištima fiksne telefonije, fiksnog širokopojasnog pristupa internetu i distribucije medijskih sadržaja na teritoriji Tuzlanskog i Zeničko – dobojskog kantona, koja će nastati sticanjem pojedinačne kontrole privrednog subjekta Telemach BH d.o.o. Sarajevo nad subjektom TX TV d.o.o. za telekomunikacije Tuzla.

Ova informacija slijedi pismo namjere potpisano 13. septembra 2022. godine između društva Telemach BH i Sabahudina Bešića i Muhameda Tokače, vlasnika 5%, odnosno 95% udjela u TX TV d.o.o. Tuzla, pri čemu su prodavci iskazali namjeru da prodaju i prenesu kupcu 100% svojih udjela u društvu.

U pismu namjere navedeno je da će se transakcija sprovesti po okončanju due diligence procesa i pregovora između strana zaključivanjem ugovora o kupoprodaji i prijenosu udjela na način da, nakon prodaje, kupac preuzme sve udjele koje prodavci imaju u TX TV.

Takođe, u pismu namjere strane su utvrdile da neće sprovesti ovu koncentraciju sve dok Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine i drugi nadležni organi u regiji ne izdaju rješenje kojim se koncentracija ocjenjuje dopuštenom.

U prijavi je navedeno da će Telemach prijavu koncentracije podnijeti i u Republici Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Nakon što je u medijima objavljena prijava koncentracije Konkurencijskom vijeću direktor i suvlasnik TX TV-a Muhamed Tokača ustvrdio je u novembru prošle godine da nije ugovorio prodaju firme. Kazao je da TX TV neće promijeniti vlasnika i da započinje novi razvojni i investicioni ciklus s ciljem jačanja tržišne pozicije. Međutim, uprkos tome postupak pred Konkurencijskim vijećem BiH nije obustavljen.

Svoj komentar na ovu koncentraciju u toku postupka dao je najveći Telemachov konkurent banjalučki M:tel koji je kazao da tržišno učešće Telemacha i njegovih povezanih lica iznosi 39,27%, te da bi dopuštanje ove koncentracije imalo za posljedicu da Telemach grupa na tržištu distribucije medijskog sadržaja u Bosni i Hercegovini ostvari tržišni udio od 41,71%.

Mtel a.d. Banja Luka je u podnesku također ukazao na tri rješenja Konkurencijskog vijeća kojima se odobrava koncentracija, a u kojima su utvrđena relevantna tržišta proizvoda u geografskoj dimenziji određena kao teritotrij Bosne i Hercegovine, te navodi da je Konkurencijsko vijeće u 13 postupaka utvrđivanja zloupotrebe dominantnog položaja ili zabranjenog sporazuma u sektoru telekomunikacija, kao relevantno geografsko tržište definisao teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. U konačnici, Mtel a.d. je predložio da se kao relevantno geografsko tržište u koncentraciji Telemacha i TX TV-a odredi tržište cijele Bosne i Hercegovine, te da se donese rješenje kojim se ova koncentracija ocjenjuje nedopuštenom.

– Konkurencijsko vijeće je sa dužnom pažnjom razmotrilo navode privrednog subjekta Mtel a.d., međutim primjedbe nisu ocijenjene kao relevantne. Privredni subjekt Mtel a.d. je u svom podnesku naveo odluke Konkurencijskog vijeća koje su donesene temeljem postupaka u kojima se utvrđivalo postojanje zabranjenog konkurencijskog djelovanja (utvrđivanje zabranjenih sporazuma i zloupotreba dominantnog položaja), a koji su provedeni po različitom činjeničnom i pravnom osnovu, jednako kao i odluke o dopuštenosti koncentracija, koje se ocjenjuju u svakom pojedinačnom slučaju, temeljem relevantnih propisa. Imajući u vidu da Konkurencijsko vijeće u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima, za svaki slučaj posebno određuje relevantno tržište u proizvodnom i geografskom smislu, pa tako i u predmetnoj koncentraciji, primjedbe privrednog subjekta Mtel a.d. nisu bile od utjecaja na ocjenu njene dopuštenosti, obrazlažu iz Konkurencijskog vijeća BiH te dodaju su slijedom navedenog ocijenili da navedena koncentracija ne sprečava, ne ograničava i ne narušava tržišnu konkurenciju na relevantnom tržištu te su je saglasno tome odobrili.

TX TV d.o.o. se bavi pružanjem usluga kablovske distribucije audiovizuelnih medijskih sadržaja i interneta, odnosno djeluje kao kablovski operator na područjima Tuzlanskog i Zeničko – dobojskog kantona. Osnovne aktivnosti koje obavlja tiču se distribucije audiovizuelnog medijskog sadržaja krajnjim korisnicima preko CATV platforme. Kompanija koristi vlastitu i zakupljenu mrežu za pružanje usluga krajnjim korisnicima, uključujući call-centar.

Na kraju 2021. godine kompanija je zapošljavala 60 radnika, imala je poslovne prihode od 8,9 miliona KM, te dobit od 906 hiljada KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje