Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konkretne investicije: Tuzlanska Pivara u modernizaciju uložila 3,5 miliona KM

Preuzmite sliku

Suočeni sa velikom i nelojalnom konkrencijom, te pandemijom Covid-19 koja traje već dvije godine, Pivara d.d. Tuzla je ipak uspjela zabilježiti još jednu uspješnu poslovnu godinu sa brojnim i vrlo vrijednim investicijama u svrhu modernizacije, poboljšanja i optimalizacije postojećih proizvodno-tehnoloških procesa.

U pogonu punionice flašare, zamjenjeni su stari uređaji inspektori boca sa novim i daleko naprednijim uređajem. Uređaji su broj jedan brend svjetskog proizvođača u ovom segmentu proizvodnje njemačke firme HEUFT. Uređaji koji su zamjenjeni služe za pregled i kontrolu svih vrsta boca, njihovu selekciju, škartiranje i provjeru. Investicija je usmjerena ka većoj kontroli samog proizvoda, te zadovoljavanju svih savremenih ISO standarda svjetskog tržišta. Novi i savremeni inspektori boca rade na bazi infracrvenih zraka, što do sada nije bila praksa, vrše kontrolu ispravnosti etikete,boce, popunjenost ambalaže, te nivo piva u staklenoj boci.

“Mi smo u ovom periodu nabavili dva BBT tanka a još dva dolaze u januaru mjesecu 2022. godine, to znači jako veliki zaokret kada je u procesu proizvodnja piva jer su si urađeni od najsavremenijeg matrerijala inoxa, gdje će biti automatski povezani sa ostalim tankovima te na taj način će cjelikupan proces proizvodnje će biti povezan čistom automatizacijom. Na ovaj način će se ujedno povećati i kapacitet smještaja filtriranog piva za 25%. Kompletna automatizacija i spajanje tankova u sistem će biti završeni u predviđenom roku.” naveo je Fahrudin Salihović, direktor Pivare Tuzla.

  • U 2021. godini Pivara Tuzla imala je investiciju koja se odnosila i na  modernizaciju i povećanje kapaciteta  u dijelu energetike. Povećan je kapacitet rashladnog postrojenja nabavkom i ugradnjom novog kondenzatora, a rekonstrukcijom postojećih rashladnih kompresora podignuta je njihova efikasnost na 100%. Ujedno je povećan i kapacitet kompresora zračnog postrojenja sa još jednim kompresorom snage 130 kW.

    Ukupne investicije za 2021. godinu čine 3.5 miliona KM, a za narednu 2022. godinu planiramo zadržati tendenciju ulaganja za oko 4 miliona KM.

  • “Mi smo sada sjedište najveće trgovinske firme u Bosni i Hercegovini i sve više i više i proizvodne, i sve što Bingo preuzme umjesto da propadne razvija se stalno, Pivara je pravi primjer, svake godine nas obraduje novim i konkretnim investicijama” naveo je Gradonačeknik Tuzle Jasmin Imamović.

    Pivara ni ove godine nije zaboravila vjerne potrošače bez kojih ne bi mogli sve ovo realizovati. Kao i proteklih godina kada su imali jednu od najuspješnijih SMS nagradnih igara gdje je dodjeljena glavna nagrada automobil Golf VIII.

    Iz Pivare Tuzla su iskoristili priliku da čestitaju svim građanima Bosne i Hercegovine nadolazeće praznike, te pozivaju sve građane da u što većem broju prilikom odabira proizvoda biraju  domaće proizvode, jer na taj način jačamo Bosnu i Hercegovinu, privredu i otvaramo nova radna mjesta. (V. Živković | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje