Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kompanija ‘Meggle BH’ dodatno unaprijedila proces proizvodnje uz podršku EU

Preuzmite sliku

Jedna je od najuspješnijih kompanija u proizvodnji mliječnih proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu “Meggle BH” dodatno je unaprijedila proces proizvodnje uz pomoć Evropske unije, a u sklopu projekta EU4AGRI.

Uvodeći inovativne pristupe u radu, te poštivanjem visokih standarda proizvodnje doprinijeli su da plava djetelina na bijelo-plavim pakiranjima različitih mliječnih proizvoda postane drugo ime za kvalitet, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

Kako se u saopćenju navodi, kompanija Meggle BH otkupljuje isključivo domaće kravlje mlijeko od više od 1.400 svojih farmera koji se nalaze u svim krajevima Bosne i Hercegovine, a domaće mlijeko prerađuje u svojim pogonima poštujući stroge procedure prehrambene industrije.

  • U toku 2021. godine, uz podršku projekta EU4AGRI, Kompanija je dodatno unaprijedila svoje proizvodne procese nabavkom moderne mašine za punjenje i pakovanje svježeg sira i kajmaka.

    – Zbog potreba domaćeg i stranih tržišta bila nam je neophodna modernizacija pogona i proširenje kapaciteta za proizvodnju sira i kajmaka, a upravo smo to dobili instalacijom Trepko mašine koju smo osigurali kroz projekat EU4AGRI – objašnjava Jadranka Penava, predsjednica Uprave u kompaniji Meggle BH.

    Kako se nadalje navodi, kapaciteti stare mašine za proizvodnju i pakovanje sira i kajmaka bili su 1.800 čašica po satu, dok nova mašina u istom vremenskom periodu ima kapacitet od 3.200 do 4.100 čašica različite gramaže.

    – Od Megglea, kao lidera na bosanskohercegovačkom tržištu, očekuje se ispunjavanje potreba tržišta, unapređenje i razvijanje proizvodnih procesa, kao i kontinuirano plasiranje novih i inovativnih proizvoda. Ovom nam je investicijom to itekako omogućeno – precizira Penava.

    Visokom kvalitetom svojih proizvoda ova kompanija ispunjava stroge zahtjeve kupaca iz Bosne i Hercegovine, Evropske unije, ali i zemalja u regionu, a u svom proizvodnom asortimanu nudi više od 150 proizvoda među kojima posebno mjesto u mnogim domaćinstvima zauzima domaće mlijeko, jogurt, kefir, pavlaka, vrhnje za kuhanje, kajmak, vajkrem…

  • Vrijednost investicije podržane kroz projekat EU4AGRI je oko 730.000 KM, od čega je iznos sufinansiranja od Evropske unije bio oko 300.000 KM.

    Trenutno je u okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

    Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

    Rok za prijave je 07. juni 2022. godine do 17.00 sati, a više informacija dostupno je putem web stranice www.eu4agri.ba, ili putem LINKA.

    Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

    Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

    Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i preduzeća sa investicijama ukupne vrijednosti 10,7 miliona KM od čega je 6,3 miliona KM finansirala EU, navodi se u saopćenju.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje