Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kompanija koja posluje u Živinicama najbrže rastuća u BiH

Preuzmite sliku

Njemački AFT Bosnia koji posluje u Živinicama je najbrže rastuća tvrtka u Bosni i Hercegovini u 2020. godini, a prema posljednim dostupnim završnim računima, izvještavaju Poslovne novine.

Prihod ove kompanije koja se bavi proizvodnjom autodijelova u toj godini je iznosio 19,2 miliona KM, a po složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate CAGR) je u istoj godini u odnosu na prethodnu rasla sa stopom 3.764%.

Riječ je o kompaniji koja je dio njemačke grupacije Automotive GmbH. Ova ugledna kompanija u najvećem dijelu proizvodi funkcionalne komponente i cijevne sistema za protok i kontrolu tečnosti.

Pogoni najbrže rastuće bh. tvrtke su smješteni u poslovnoj zoni Ciljuge II u koju je u prethodnim godinama uloženo 70 miliona KM.

O Živinicama kao mjestu pogodnom za investicije dovoljno govori još jedan indikativan podatak. Među najbrže rastućim tvrtkama u BiH kojima je minimalan godišnji prihod bio dva miliona KM čak 30 ih dolazi iz Živinica, a u njima je zaposleno 1.974 radnika. Samo u poslovnoj zoni Ciljuge II trenutno posluje više tvornica koje zapošljavaju 500 radnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje