Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kompanija Bingo prva u BiH dobila certifikat i oznaku “bez GMO” za proizvedena jaja

Preuzmite sliku

Bingova Farma koka nesilica dobila certifikat po „BEZ GMO standardu“ Dunav Soja udruženja. Prva jaja sa oznakom „BEZ GMO proizvedeno“ na bh. tržištu.

Danas su predstavnici SGS-a BiH, Dunav Soja udruženja i Agencije za sigurnost hrane BiH na Farmi koka nesilica kompanije Bingo doo, uručili prvi certifikat za proizvodnju po BEZ GMO smjernicama u Bosni i Hercegovini.

„Čast nam je i zadovoljstvo što možemo svojim kupcima poručiti da konzumna jaja koja su proizvedena na farmi Ciljuge su osim HACCP i Halal certifikacije, certifikovana i po BEZ GMO standardu. Ovim certifikatom kompanija Bingo opravdava liderski položaj na tržištu, ne samo u sektoru trgovine, nego sada i u proizvodnji. BEZ GMO proizvedeno certifikat potvrđuje da u procesu proizvodnje, sortiranja i pakovanja konzumnih jaja na našoj farmi ne koristimo sirovine GMO porijekla.“, kazao je Nedim Begić, rukovodilac Farme.

 • „Prva jaja sa oznakom BEZ GMO proizvedeno kompanije Bingo su veliki uspeh za naš region koji je time pokazao da prati evropske trendove bez gmo proizvodnje, sertifikacije i označavanja hrane i time poštuje potrošače koji imaju pravo da znaju šta kupuju.

  BEZ GMO proizvedeno je jedinstvena oznaka za ceo naš region, koja je rezultat višegodišnje saradnje Dunav Soja udruženja, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Ova oznaka garantuje de je ceo proces proizvodnje kontrolisan i sertifikovan po BEZ GMO Standardu za Dunavski region. Potrošači mogu da budu sigurni u BEZ GMO kvalitet proizvoda jedino ako proizvod nosi oznaku kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno”, rekla je Emilija Stefanović iz Dunav Soja udruženja, koordinator strateškog partnerstva sa Austrijskom razvojnom agencijom.

 • Dr.sci Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine rekao je da je potrošačima potrebno pružiti izbor da konzumiraju kvalitetne proizvode i ih informisati o tome: „Zahvaljujući zajedničkom radu Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i entitetskih ministarstava poljoprivrede Bosna i Hercegovina je prva od 14 zemalja uključenih u “Dunav soja inicijativu” uspostavila standard za praćenje proizvodnje, kontrolu i sistem certificiranja i označavanja proizvoda sa oznakom „bez GMO-a“ (GMO-free). Uručenje prvog BEZ GMO proizvedeno certifikata jednoj kompaniji u Bosni i Hercegovini potvrđuje da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, kao i subjekti u poslovanju s hranom, odgovaraju na potrebe i želje potrošača za jasnom informacijom o proizvodima i pružaju potrošačima mogućnost izbora u vezi s hranom koju će konzumirati.“

  Od danas se u svim Bingo trgovinama nalaze jaja u novim pakovanjima sa jasno vidljivom oznakom „BEZ GMO proizvedeno“. Na policama rashladnih vitrina su ti proizvodi dodatno označeni, kako bi ih potrošači lakše uočili.

  Osim ovog značajnog certifikata, jaja sa Bingove Farme imaju i HACCP te Halal certifikat, što ih čini jedinstvenim proizvodom visokog kvaliteta, navodi se u saopćenju kompanije Bingo.

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,