Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kompanija Bingo preuzima većinsko upravljanje nad Pivarom Tuzla

Preuzmite sliku

Najveći domaći trgovački lanac kompanija Bingo uskoro će postati većinski vlasnik paketa dionica Pivare Tuzla d.d., saznaje Tuzlanski.ba

Vlasnik kompanije Bingo Senad Džambić već je nekoliko privrednih subjekata (Dita,Unevit, Majevica, Interex…) pred gašenjem i stečajem spasio sigurne propasti i kupovinom većinskog prava upravljanja spasio mnoga radnja mjesta i uz nove investicije otvorio nova radna mjesta.

U kompaniji Bingo prema svemu sudeći odlučili su se na novi izazov i poduhvat, a to je kupovina većinskog paketa dionica i preuzimanje upravljačkih prava nad Tuzlanskom pivarom koja je godinama bila u većinskom vlasništvu Hilme Selimovića, inače vlasnika Sarajevske pivare.

U medijima se posljednjih mjeseci dosta špekulisalo o tome ko je zapravo kupac i novi vlasnik Pivare Tuzla čijim se dionicama trgovalo na Sarajevskoj berzi 12. maja kada je paket dionica od 51 posto prodat za 3.572.500,00.

Tada smo spominjali tri moguća kupca, Banjalučku pivaru, Grupaciju “AS” Jelah-Tešanj i kompaniju Bingo.

Prema našim saznanjima kompanija Bingo će početkom naredne godine i zvanično postati novi vlasnik Pivare Tuzla d.d. jer bi se do tada trebalo da završe i sve potrebne administrativne stvari.

Podsjetimo, 10. novembra prošle godine na koktelu odabrane zvanice u Bingo City Centru povodom svečanog otvaranja vlasnik najvećeg bh, trgovačkog lanca Senad Džambić je BCC naveo kao primer da se ne mora uvijek čekati na strane investitore kako bi se nešto pokrenulo.

“Nećemo se zaustaviti ovdje u planu uskoro imamo gradnju novih trgovačkih lanaca i centara u Sloveniji i Austriji” – kazao je tada između ostaloga Senad Džambić.

Pivara Tuzla osnovana je 1884. godine pod nazivom “ERSTE DAMPF BRAUEREI” od strane Tasing i Köhn kao prva parna Pivovara u Dolnjoj Tuzli, sa proizvodnim kapacitetom od 5 000 hl godišnje proizvodnje. Do I svjetskog rata proizvodila je već oko 25 000 hl. Tokom I svjetskog rata obustavljena je proizvodnja, pri čemu je prekid proizvodnje trajao oko 5 godina. Početkom II svjetskog rata ponovo prekida sa radom sve do 1948. godine kada ponovo počinje proizvodnju. 1962. godine započinje ciklus kontinuirane rekonstrukcije pa je postignut kapacitet godišnje proizvodnje od cca. 300 000 hl. Naredni ciklus rekonstrukcije za program proizvodnje od cca. 500 000 hl Pivara Tuzla započinje 1990. godine.

Pivara Tuzla je ponosni vlasnik brendova: – Tuzlanski pilsner (Pivo češke tehnologije) – Erster pivo (Pivo njemačke tehnologije) – Tuzlanski kiseljak (Mineralna voda sa magnezijem) – Panonska Ledena (Orange, Cola i Lemon) – Premium program (Crno pivo, Radler lemon) – Laganese (Apfel schorle, jabuka) – Fenix (Energy drink).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,