Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koliko će poskupjeti gorivo od sutra na benzinskim pumpama u Federaciji BiH?

Preuzmite sliku

Na adresu Ministarstva trgovine Federacije BiH 22. septembra do 12 sati stigla su 22 obavještenja za poskupljenje benzina, dizela  i LPG-a za pet feninga po litru. Prijave o poskupljenju danas se primaju do 24 sata i već sutra gorivo se prodaje po novim cijenama.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 22. septembar 2021. godine u Federaciji BiH, kako su nam rekli iz Sektora za cijene i analizu Ministarstva trgovine su sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,11 do 2,36 KM/litru;

– DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,01 do 2,31 KM/litru

– LPG iznosi od 1,16 do 1,36 KM.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 22.09.2021. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,27 KM/litru, za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,17 KM/litru i za LPG 1,26 KM/litru.

Iz Ministarstva trgovine ističu da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Navedenom Odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Ova Odluka se primjenjuje od 3. aprila 2021. godine.

– Počev od ponedeljka prošle sedmice evidentan je rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, pa je cijena sirove nafte tipa brent na dan 20. septembar 2021. godine dostigla 75,34 dolara po barelu, a 22. septembra 2021. godine iznosi 74,36 dolara po barelu. Navedena dinamika berzanskih kretanja cijena uzrokuje i promjene ulaznih cijena iz rafinerija i drugih eksternih izvora snabdijevanja. Evidentno je da je najveći trend rasta zabilježen kod tečnog naftnog plina (LPG), a osnovni razlog za povećanje cijena su problemi u snabdijevanju ovim gorivom – ističu iz Ministarstva trgovine uz napomenu da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info.

U skladu sa zakonom propisanim nadležnostima u oblasti cijena, Federalno ministarstvo trgovine prati i prikuplja podatke o kretanju maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH i zemljama regiona, kao i podatke o kretanju kursa dolara i sirove nafte na svjetskom tržištu. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,