Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko stoji iza kompanije koja je kupila Dom penzionera u Sarajevu za 20 miliona KM

Preuzmite sliku

Bivši Dom penzionera u Sarajevu prodat je za 20,1 miliona KM firmi Mont-ing iz Visokog, objavljeno je danas.

Zanimljivo je da je početna cijena bila 10,3 miliona maraka, što znači da je nekretnina na atraktivnoj lokaciji prodata za dvostruko veći iznos.

Inače, prema podacima BiznisInfa, kompanija Mont-ing je osnovana tek prije oko godinu dana a lani nije imala prihoda. Stoga se može pretpostaviti da je firma i osnovna namjenski radi ove ili sličnih akvizicija. Firma je registrovana za djelatnost inženjerstva i s njim povezano tehničko savjetovanje.

Ona ima ukupno četiri vlasnika, od kojih većina ima adresu u Njemačkoj, tačnije u Berlinu. Stoga se može smatrati da iza akvizicije Doma penzionera stoji njemački kapital, iako su većina vlasnika, kako se može vidjeti po imenima, naši ljudi.

Naime, ukupni osnivački kapital je 5.000 KM. Od toga trojica osnovača, Furkan Zeynel Gezer, Enes Kahraman i Anes Kuč, imaju njemačku adresu, prema podacima Registra poslovnih subjekata u BiH. Njihov kapital je ukupno 4.000 KM.

  • Četvrti osnovač s kapitalom od 1.000 KM je Nihad Ugarak iz Visokog, odnosno iz Donjih Moštra, gdje je firma i registrovana. Ugarak je ujedno i direktor kompanije.

    Trenutno nije poznato šta novi vlasnici imaju namjeru graditi na ovoj lokaciji. No, s obzirom da su za samo zemljište bili spremni izvojiti 20 miliona KM, nema sumnje da će biti riječ o velikoj investiciji.

    Podsjetimo, Agencija za privatizaciju FBiH je već u više navrata oglašavala prodaju Doma, ali bezuspješno. Objekat je jednom čak i prodat, a kupac je imao namjeru graditi hotel i tržni centar. No, kasnije ipak nije uplatio novac pa je postupak poništen.

    U posljednje vrijeme pojavile su se nezvanične informacije da je za ovu lokaciju bio zainteresiran i njemački Lidl koji ulazi na bh. tržište. No, Lidl ipak nije dostavio odgovarajuću ponudu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje