Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kladioničarski lobiji blokiraju Federaciju: Politička bitka oko zakona kladionica se zahuktava

Preuzmite sliku

Politička bitka oko zakona kojim će se urediti rad kladionica se zahuktava.

Nakon što je vladajuća SDA povukla iz procedure Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak, sve su glasnije reakcije opozicije.

Federalni zastupnik iz Naše stranke Denis Gratz kazao je da je zakon povučen pod pritiskom kladioničarskih lobija i Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Kladioničarski lobiji blokiraju Federaciju, naglasio je Gratz upozoravajući da više od tri četvrtine dobitaka u kladionicama predstavljaju dobici manji od sto maraka, koji nisu oporezovani, čime se nanosi očigledna šteta federalnom budžetu, te prepoznaje i jasan motiv privatnih kladionica da se takva praksa zadrži.

Na drugoj strani, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je prekjuče sa direktorima kladionica Sport Plus, Premier i Bet live Markom Milanovićem, Krešom Vukojom i Goranom Jozipovićem.

Predstanici kladionica, kako je navedeno u saopćenju sa sastanka, izrazili su nezadovoljstvo iznošenjem neistina putem medija, pa čak i od nositelja visokih pozicija u institucijama vlasti i neravnopravnim položajem društava za priređivanje igara na sreću u odnosu na Lutriju BiH.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno poboljšati zakonsku regulativu, odnosno izvršiti stručnu analizu postojećeg Zakona o igrama na sreću Federacije BiH i njegovih efekata te, na temelju tih podataka, uraditi izmjene navedenog Zakona.

U Federaciji BiH je, prema podacima iz izvještaja Vlade FBiH, registrovano 13 pravnih osoba ­ priređivača igara na sreću klađenja, koji su po svojoj strukturi kapitala u privatnom vlasništvu, a djelatnost klađenja obavljaju na ukupno 2.443 uplatna mjesta.

U 2015. godini, po osnovu uplata igrača, ostvaren promet od 597,9 miliona KM, a na račune javnih prihoda Budžeta FBiH uplaćeno ukupno 10,3 mil KM, od čega je 8.89 mil KM, ili oko 86 posto, uplaćeno od 1.8.2015. godine, odnosno od početka primjene novog Zakona.

Po osnovu uplate ostalih obaveznih javnih prihoda, priređivači igara na sreću su uplatili ukupno 19,2 mil. KM, od čega poreza na dohodak 5,0 miliona KM, i poreza na dobit 2,57 mil. KM.

Istovremeno, Lutrija BiH je iz prometa ostvarenog 2015. godine u Budžet Federacije BiH uplatila ukupno 4,6 mil KM. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,