Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kinezi zainteresovani za pokretanje proizvodnje u Tuzlanskom kantonu

Preuzmite sliku

Nakon što su obišli pogone fabrike namještaja „Konjuh“ u Živinicama, privrednu delegaciju iz republike Kine primila je jučer delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Bahrija Umihanić.

Glavna tema razgovora bila je perspektiva privredne saradnje Tuzlanskog kantona sa kompanijama iz Kine, sa akcentom na drvoprerađivačku industriju. Ovom prilikom posebno je istaknuta već postojeća saradnja sa kineskim firmama, u okviru projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, a obzirom na veliki drvni potencijal našeg kantona kineske kompanije su izrazile spremnost za saradnju i na ovom planu.

Kina i Bosna i Hercegovina su prijateljske zemlje i tu tradiciju prijateljstva želimo proširiti i na ekonomsko – privrednom planu. Osim infrastrukturnih projekata zainteresirani smo i za pokretanje proizvodnje u Tuzlanskom kantonu koji ima industrijsku tradiciju“ rekao je Yang Chunmin zamjenik direktora kompanije „Hengyang jingda wood craft factory“.

Kada je u pitanju perspektiva i saradnja sa „Konjuhom“, dogovoren je plasman određene količine gotovih proizvoda ovog proizvođača, ali i određene količine poluproizvoda na Kinesko tržište, što će biti i svojevrsno ispitivanje tržišta. Također, članovi kineske delegacije izrazili su i interes za kupovinu dionica Konjuha, odnosno preuzimanje vlasništva u ovoj kompaniji.

Iskreno se nadam da ćemo poslije ovog sastanka, dodatnim kominikacijama uspostaviti prvu saradnju, a budućoj Vladi ostaviti da to nastavi“ rekao je premijer Umihanić i dodao „prema projekcijama Svjetske banke Kina bi 2020. godine trebala biti prva ekonomska sila svijeta i zato je jako važno njihovo raspoloženje da investiraju u Tuzlanski kanton“.

Iako je u proteklom periodu izgubio značajan dio industrijskih pogona, Tuzlanski kanton ima veliku prednost koja se ogleda u iskustvu, znanju i vještinama ljudi koji su radili u tim pogonima, a postoje i obrazovne institucije koje i danas obrazuju kvalitetan kadar industrijskih profila, istaknuto je danas. Osim toga, ističući prednosti Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u odnosu na zemlje regiona, premijer Umihanić je osim raznih poticaja koji se daju privredi podcrtao cijenu električne energije, kao energenta i stopu poreza na dobit, koje su najniže u regionu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,