Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kineska grupa Hisense izabrana za strateškog partnera Gorenja

Preuzmite sliku

Gorenje je izabralo kinesku grupu Hisense kao strateškog partnera, koje je ponudilo 12 eura za dionicu.

Ukupno su pristigle tri obavezujuće ponude na stol, a dva ponuđača su bila pozvana na poboljšanje ponude, izvijestio je RTV Slovenije.

Gorenje je nakon primitka tri obavezujuće ponude od zainteresiranih strateških partnera iz Azije dva najbolja pozvao na poboljšanje ponude i nakon toga odabralo kinesku Hisense grupu, koja je ponudila 12 eura po dionici, pod uvjetom da stekne najmanje 50 posto plus jednu dionicu društva.

Pri odabiru najpovoljnijeg ponuđača uzimani su u obzir strateški elementi, koji su bili osnova za početak procesa pronalaženja strateškog partnerstva, izvedivost transakcije i cijena ponuđena dioničarima.
“Odabrani ponuđač se obavezuje najkasnije u roku od 15 dana objaviti namjeru preuzimanja u zakonskom roku, kao i ponudu za preuzimanje svim dioničarima”, naglasilo je Gorenje, koje na taj način okončalo postupak ispitivanja mogućnosti za strateško partnerstvo.

Prema neslužbenim informacijama magazina Finance, tri kineske tvrtke – Haier, Hefei Meiling i Hisense Electric – objavile su obavezujuće ponude za Gorenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,