Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Karijera: Koliko možete zaraditi na Instagramu, YouTube & Co

Preuzmite sliku

Rakuten Marketing i Institut za istraživanje tržišta Viga Marketing objavili su studiju koja pruža uvid u monetarni svijet onih koji zarađuju za život oglašavanjem u društvenim medijima.

Između decembra 2018. i januara 2019. godine, intervjuisali su 700 marketinških donosilaca odluka i 3.500 potrošača širom svijeta za ovaj “Marketing Report 2019” – sa nekim zadivljujućim rezultatima.

Posao sa velikim potencijalom

Studija je pokazala da se poslovanje influencera isplati za brendove, ali i za reklamna lica. Konačno, 6 od 10 anketiranih potrošača svakodnevno stupa u interakciju s takozvanim influencerima, a više od jedne trećine to čini nekoliko puta dnevno. Ogromna većina anketiranih sljedbenika – 88 posto – su ohrabreni oglašavanjem influencera da više kupe od 80 posto potrošača koji su već kupili barem jedan proizvod koje promovira infulencer.

Do 38.000 eura po postu

To očigledno mnogo košta donosioce odluka u marketingu: influenceri mogu dobiti i do 38.000 eura po postu – pod uslovom da se mogu pohvaliti sa više od 500.000 sljedbenika.

Međutim, marketinški stručnjaci troše samo 30% svog budžeta na influencere koji imaju tako velik doseg. Više od trećine partnerstava je stoga zatvoreno takozvanim “mikro-uticajima” čiji je broj sljedbenika znatno niži.

Čak su i oglašivači u društvenim medijima s manjom zajednicom vrijednija kontakt tačka za marketinške stručnjake: s manje od 30.000 sljedbenika, kampanja s 32.000 € može biti kompenzirana, kao što proizlazi iz Rakutenove studije.

U zavisnosti od broja narudžbi i veličine internet zajednice, oglašavanje influencera je veoma vrijedan posao.

Ne samo poznata lica kao što su supruga fudbalera Matsa Hummelsa, Cathy Hummels, ili američka superzvijezda Kim Kardashian a koji već dugo otkrivaju oglašavanje na internetu kao poslovno polje, influencer je i zanimanje snova za mnoga nepoznata lica.

Naročito modni influenceri i oni koji promovišu ljepotu privlače ženske sljedbenike na Instagramu: 70 posto žena koje su intervjuisane prati jednu ili više osoba na Facebook platformi, izvještava Indikator.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,