Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kantoni i općine u FBiH još nisu dobili novac od MMF-a

Preuzmite sliku

Da situacija nije podgrijana samo koronavirusom, nego da na dio uzavrele atmosfere oko raspodjele novca utiču i predstojeći lokalni izbori, smatraju ekonomisti

Kantonima i općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine još nisu doznačena sredstva od MMF-a. Oko 330 miliona eura kredita, dio koji je dobila Federacija BiH, trebalo bi raspodijeliti na 10 kantona.

Međutim, u nedostatku prijedloga i kriterijuma po kome bi trebalo da bude raspoređen, novac još nije u opticaju.

“O raspoređivanju novca od MMF-a nakon što stigne”, poručuju iz kantonalnih vlada o novcu koji je izvjestan period odležao na računu Centralne banke Bosne i Hercegovine dok se čekala odluka Vijeća ministara o njegovoj raspodjeli, javlja BHRT.

Vijeće je dalo zeleno svijetlo, ali novac i dalje čeka raspodjelu. Ovaj put po kantonima. Iz pres službe Vlade Tuzlanskog kantona kratko poručuju da sve zavisi od Federalne vlade. Isto misle i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

“Mi smo informirani da sredstva na računa našeg kantona će doći kada Federalna vlada donese određene odluke. Imali smo neke informacije da bi se to trebalo dogoditi u sedmici iza nas. Mi to zaitsa ne znamo. Sredstva u ovom trenutku nisu na računu Ministarstva finansija. Dajte da o tome kako ćemo ih trošiti razgovaramo kada dođu”, rekao je portparol Vlade HNK Pero Ćiro Pavlović.

Iz Federalnog ministarstva finansija, koje bi trebalo donijeti prijedlog odluka i kriterija na koji način raspodijeliti novac kantonima, nije stigao odgovor, uprkos brojnim pozivima i pisanom upitu. Iz Federalne vlade podsjećaju da je za transfer kantonima u iznosu od 200 miliona KM Parlament donio kriterije, a to je broj stanovnika.

“Stav našeg predsjedništva Saveza opština i gradova jeste da se svima dodijeli jednak iznos, odnosno 375.000 KM po principu humanosti i solidarnosti imajući u vidu da su manje sredine možda i više pogođene pandemijom koronavirusa”, smatra Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,