Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK: SRC Ajdinovići nije postupio po naloženim mjerama sanitarne inspekcije

Preuzmite sliku

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK oglasila se danas saopćenjem za javnost u vezi s poduzetim aktivnostima i izvršenim inspekcijskim nadzorom u Sportsko-rekreativnom centru (SRC) Ajdinovići, općina Olovo, po prijavi o simptomima trovanja hranom kod djece, koja su boravila u tom objektu.

– Kako smo i naveli u našim prethodnim informacijama, kantonalna sanitarna inspektorica je 22. augusta, odmah po zaprimljenoj prijavi, izašla na lice mjesta i izvršila inspekcijski nadzor u spomenutom objektu, u prisustvu policijskih službenika PS Olovo i predstavnika Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica – navodi se u saopćenju.

Tom prilikom su, kako se nadalje navodi, po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva ZDK za potrebe vještačenja izuzeti uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci (brisevi sa radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika).

U vezi s tim, Kantonalna sanitarna inspekcija poduzela je zakonom propisane mjere, odnosno odmah zabranila rad svim uposlenicima, koji obavljaju poslove i radne zadatke u kontaktu sa životnim namirnicama i vodom do dobivanja urednih nalaza.

Istovremeno, naredila je ponovljeni sanitarni pregled za uposlenike, protuepidemijsku dezinfekciju i ponovljene briseve sa radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika, te zabranila subjektu nadzora pripremu i usluživanje hrane i pića, upotrebu vode za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gdje se priprema i uslužuje hrana i piće (grill i pizzeria), do dobivanja izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija i provođenja naloženih mjera.

Nadalje, 28. augusta kantonalna sanitarna inspektorica je izvršila inspekcijsku kontrolu postupanja po naloženim mjerama zabrane, u prisustvu policijskog službenika PS Olovo i tom prilikom utvrdila da subjekt nadzora (SRC Ajdinovići) ne postupa po naloženim mjerama kantonalne sanitarne inspekcije.

S obzirom na to da postoji opasnost po zdravlje i život ljudi i da subjekt nadzora nije postupio po naloženim mjerama zabrane, 30. augusta izvršeno je pečaćenje i zatvaranje poslovnih prostorija u kojima se priprema i služi hrana i piće (centralne kuhinje hotela, grilla i pizzerije), do dobivanja urednih laboratorijskih nalaza i provođenja naloženih mjera.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove do danas nije dobila izvještaj o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija, niti ima saznanja kada će ispitivanje uzoraka biti završeno, navodi se u saopćenju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,