Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kanton Sarajevo preuzima organizaciju nastupa BiH na EXPO-u u Dubaiju

Preuzmite sliku

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako će njegova vlada preuzeti obaveze organizacije nastupa bh. privrednika na svjetskoj izložbi u Dubaiju.

Kako je kasnije kazao ministar privrede Adnan Delić, Vlada KS je nakon odustajanja državnih vlasti od odlaska na EXPO, preuzela inicijativu te kontaktirala vlasti i organizatora.

“Jučer smo dobili dokumentaciju za naš nastup”, izjavio je.

Ipak, do konačne odluke za nastup BiH na ovom prestižnom svjetskom sajmu privrede potrebno je da državni nivo u potpunosti prihvati ovakav scenarij, s obzirom na to da je Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo za tu organizaciju. Ipak, prvo zbog finansijskih problema, a kasnije i političkih odluka, to do sada nije završeno.

Delić smatra kako će se sve investirano vratiti kako Sarajevu, tako i ekonomiji cijele države.

Ministar finansija KS Davor Čičić izjavio je da će ovaj kanton isfinansirati nastup BiH bez obzira na to koliko sve košta.

“Na EXPO-u će nastupiti 192 države, a kako je to sajam država, svi nastupi moraju biti “pod državnom zastavom”, izjavio je Delić.

Najveći svjetski sajam i prezentacija poduzetništva EXPO Dubai 2020. održava se od 1. oktobra 2020. do 31. marta 2022. godine i savršena je prilika za privrede brojnih zemalja da pokažu šta imaju i da predstave svoje potencijale. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,