Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako odabrati odgovarajuću fasadu za Vaš dom?

Preuzmite sliku

Čuli ste za izreku „Oči su ogledalo duše“, ali da li ste znali da je fasada ogledalo Vašeg doma?

Kada razmišljate o izgledu Vašeg doma, bilo da kupujete novi ili želite renovirati trenutni, često se fokusirate na boju zida u dnevnom boravku na koji želite okačiti fotografije sretnih momenata iz života, pločice u kupaonici koje ćete Vi i Vaši ukućani gledati kroz godine koje dolaze ili pak, osvjetljenje koje odgovara uz drveni stol u dnevnom boravku. No, stara izreka kaže da nikad nećete dobiti drugu priliku da ostavite dobar prvi dojam, pa je zbog toga odabir odgovarajuće fasade jako važna karika kada je renoviranje doma u pitanju. Ona stvara impresivan prvi dojam Vašeg novog doma za prijatelje, porodicu i komšije i čini Vaš dom istinskom refleksijom Vas samih.

Pored toga što želimo da fasada našeg doma izgleda estetski privlačno, svi smo svjesni da je njena efikasnost znatno bitnija. Ulaganje u kvalitetnu fasadu s dobrom toplotnom izolacijom jedna je od isplativijih investicija, koja dugoročno donosi značajnu uštedu u troškovima za energiju, kako za grijanje životnog prostora zimi, tako i za njegovo hlađenje ljeti. U tom procesu, važno je odabrati kvalitetan, efikasan i izdržljiv fasadni sistem. Tu na snagu stupaju ETICS fasadni sistemi.

Efikasnost, stil i održivost

ETICS fasadni sistemi idealno su rješenje za sve osobe kojima je stalo do očuvanja okoliša, zelenijeg načina života, ugodnije atmosfere u domu i brige o budućnosti naše planete, ali i kućnom budžetu. S efikasnom fasadnom termoizolacijom, zidovi ostaju topli tokom hladnih zimskih mjeseci, dok ljeti optimalna izolacija djeluje kao prirodni sistem za klimatizaciju. Ovakva vrsta izolacije minimizira potrošnju energije potrebne za grijanje Vašeg doma, na taj način smanjujući Vaše račune za 30-40%.

  • Ulaganjem u termoizolaciju Vašeg doma, možete smanjiti do čak 35% emisije ugljen-dioksida, te na taj način efikasno svesti emisije stakleničkih plinova na minimum i vidljivo poboljšali kvalitet zraka u Vašem susjedstvu.

    Vaša fasada treba da reflektira interijer i stil Vašeg doma, tako doprinoseći udopunjavanju njegovog vanjskog i unutrašnjeg dijela. Zato je bitno da jasno znate koji stil želite da prevladava unutar, ali i izvan Vašeg doma. U cijelom procesu, odabir boje Vaše fasade ne mora biti zamorna odluka. Od preko 500 nijansi maltera i fasadnih boja koje nudi Ceresit, bez sumnje ćete pronaći pravu fasadu za svoj lični stil i budžet.

    Instalacija

    Instalacija fasadnog sistema je brza i lagana: izolacijski materijal (stiropor ili mineralna vuna) se nanosi na prethodno pripremljenu površinu, te potom ojačava mrežicom za rabiciranje. Konačni sloj se sastoji od završnog maltera i boje, koju možete odabrati iz iznimno široke ponude.

    ETICS fasadni sistemi optimiziraju potrošnju energije, reduciraju buku i prodiranje vlage. Idealno su rješenje za sve osobe kojima je stalo do toplotne udobnosti unutar njihovog doma, kao i za sve one koji žele uštedjeti na budžetu. Uz to, s Ceresit malterima i bojama, Vaša fasada će postati postaju glavni dekorativni element kuće, koji će Vam pružiti pouzdanu i visokokvalitetnu izolaciju.

    Više o termoizolaciji, kao i Ceresit ponudi ETICS fasadnih sistema, možete pronaći OVDJE.

    Pouzdane Ceresit fasade će Vam zasigurno otkriti i zašto vrijeme prolazi, a kvalitet ostaje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje