Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako je pad turske lire ugrozio bh. izvoznike ulja i brašna

Preuzmite sliku

Pad vrijednosti turske lire ekonomski se reflektovao i na bosanskohercegovačku privredu. Tako su izvoznici ulja i brašna koji imaju važeće ugovore s Turskom zapali u određenu vrstu problema kada je riječ o njihovom poslovanju.

BiH u Tursku izvozi znatne količine mesa, a u posljednjoj godini povećan je izvoz ulja i brašna. Ipak, zbog finansijskih problema u koje je zapala Turska padom lire, to se na određeni način reflektovalo i na ekonomiju naše zemlje, piše portal Klix.ba.

“Najbolja situacija je kada je riječ o mesu, jer je aranžman koji je BiH sklopila s Turskom u eurima i to se nije posebno odrazilo na dinamiku izvoza u Tursku, ali i cijene. Problem je kada je riječ o izvozu ulja i brašna”, kazao je za Klix.ba Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najveći izvoznik jestivog ulja iz BiH u Tursku je kompanija Bimal iz Brčkog. Za bh. kompaniju Turska je najvažnije izvozno tržište te je pad vrijednosti lire znatno utjecao i na poslovanje ove kompanije.

“Razgovarao sam s ljudima iz kompanije Bimal. Ne mogu reći da imaju gubitke, ali su tu negdje na granici. Oni žele zadržati aranžman s Turskom, jer vjeruju u stabilizaciju lire te nastavljaju dostave i izvoz”, kazao nam je Šarović.

Dodao je da će u četvrtak otputovati u Istanbul gdje će o ovim pitanjima i novonastaloj situaciji razgovarati s resornim turskim ministrom, a sastanku bi trebao prisustvovati i ministar Rasim Ljajić iz Vlade Srbije.

Klix.ba podsjeća da je zbog političkih nesuglasica na relaciji Turska – SAD, američki predsjednik Donald Trump uveo sankcije za određene turske ministre te je Turskoj uveo carine za određene proizvode. Sve to se negativno odrazilo na vrijednost turske nacionalne valute lire koja je u posljednjih mjesec dana zabilježila znatan pad u odnosu na dolar. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,