Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako je na benzinskim pumpama u FBiH za godinu “nestalo” 317.613 litara goriva?!

Preuzmite sliku

Iako su na benzinskim pumpama na području Federacije BiH ugrađeni elektronski mjerni sistemi, a sve to uvezano u informatički sistem, ipak se tokom 2022. godine desilo da nigdje ne bude zavedeno čak 317.613 litara goriva!

Federalni revizori su iz dokumentacije Federalnog ministarstva trgovine na čijem čelu je u prošloj godini bio ministar Zlatan Vujanović ustanovili da je iskazano odstupanje stanja količine goriva u navedenom iznosu na kraju ove godine. Tako je državi nanesena šteta veća od šest miliona KM, piše Fokus.

Čija je odgovornost

Međutim, ne može se za ovu činjenicu odgovornost pripisati samo Ministarstvu trgovine. Naime, kako se navode iz Ureda za reviziju institucija FBiH, Ministarstvo jeste krovno za praćenje i kontrolu naftnih derivata, ali pregled i nadzor elektronskih mjernih sistema na benzinskim pumpama vrše nadležna tijela tržne inspekcije, zatim Federalni zavod za mjeriteljstvo i pravne osobe koje je imenovao Institut za mjeriteljstvo BiH.

Prema prezentiranim podacima, nabavljena količina goriva u 2022. godini iznosila je 782.714.343 litara, istočena količina goriva 787.504.873 litara, dok su zalihe na početku godine iznosile 30.140.646 litara, a na kraju godine 25.667.729 litara.

Kada je riječ o utvđenom odstupanja od 317.613 litara, revizori navode da je ono posljedica nedostavljanja podataka iz perioda „prestanka rada elektronskih mjernih sistema na server kontrolnog organa“. Dakle, mjerni sistem je periodično „prestajao“ raditi?!

  • Kako se dalje navodi, Ministarstvo trgovine tokom godine je uputilo 37 zahtjeva Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i 441 zahtjev kantonalnim upravama za inspekcijske poslove za provođenje inspekcijskog nadzora nad benzinskim pumpama zbog nedostavljanja odgovarajućih podataka o gorivu.

    Na osnovu upućenih zapisnika Ministarstvo je dobilo samo dvije povratne informacije (ili zapisnika) od Federalne uprave za inspekcijske poslove, a po kojima nisu izrečene kaznene mjere?! Od kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, dobili su informacije da su tek izrečene 52 kaznene mjere u iznosu 208.000 KM (3.000 KM pravnoj osobi, 1.000 KM odgovornoj osobi). „Sitniš“ u odnosu na ogromne količine malverzacija sa gorivom.

    30 nadzora

    -S obzirom na broj upućenih zahtjeva i broj dostavljenih zapisnika o provedenim nadzorima vidljivo je da inspekcijske službe nisu u većini slučajeva postupale po zahtjevu Ministarstva, te samim tim nisu ni osigurana nedostajući AMN i XML izvještaji, a koja bi eliminirala odstupanja u količinama goriva na kaju izvještajnog perioda – zaključuju revizori.

    Prema podacima iz Izvještaja o radu Federalnog tržišnog inspektorata za 2022. godinu, dostavljenog Ministarstvu 9. 1. 2023. godine, spomenuti Inspektorat je za kontrolu prometa naftnih derivata izvršio 30 nadzora, utvrdio nepravilnosti kod pet benzinskih crpki te izdao deset prekršajnih naloga u iznosu 20.000 KM.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje