Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kada se filmski festival preseli u dnevnu sobu: Otkrivamo vam trikove dobre organizacije

Preuzmite sliku

Svakog avgusta, najveći filmofili među Tuzlacima tradicionalno su išli put Sarajeva, jer SFF se ne propušta, a godinama unazad, mnogi od nas, kako domaći, tako i dijasporci, planiraju godišnje odmore u skladu sa Festivalom. Filmovi koji se vjerovatno neće moći vidjeti u kinima, druženje sa ljubiteljima pokretnih slika koje ne viđaju često i jednostavno uživali u toj neponovljivoj atmosferi i duhu koji samo festival nosi, bile su odlike svakog avgusta.

Ipak, na kraju svakog SFF se preispitujemo da li nam je neki film ili izlazak promakao, da nismo vidjeli nekoga koga smo trebali, i uvijek kažemo da ćemo malo drugačije iduće godine. Ove godine, zaista je drugačije. Festival bez gostiju, online projekcije i zapravo prvi SFF koji možete gledati u svojoj kući. Ove godine imat ćete po prvi put i priliku vidjeti kako izgleda naći se u koži organizatora festivala. A da vaša prva organizacija prođe savršeno, dijelimo sa vama par savjeta:

Priprema, pozor…film počinje!

Priznajte da ste uvijek mrzili one koji kasne na projekciju, pa tumaraju kroz mrak kino sale, podižu i pomjeraju ljude. Osim što je na prvom mjestu nekulturno, zaista može do te mjere poremetiti gledanje filma, jer koliko se puta desilo da ste zbog toga što ste nekome morali ustati da prođe do svog mjesta propustili detalj koji će u potpunosti preokrenuti tok filma ili repliku koja će ući u anale pop-kulture? Bit će lijepo, za promjenu, izbjeći te party partybreaker-е. Ipak, nemojte se previše opuštati, jer potencijalni “ometač” vreba sa druge strane. Ako možda već čitavo proljeće i ljeto radite od kuće, i imate solidnu internet konekciju, online gledanje filmova sa istog kanala može biti malo komplikovanije. Zato osigurajte jaku i dobru internet konekciju, provjerite brzinu interneta, na vrijeme i ne dozvolite da vam festivalsku noć pokvari kružić na sredini ekrana koji nikako da se prestane vrtjeti. Kad ste već uspjeli izbjeći one koji ćaskaju i kasne na projekciju, šteta bi bila da vam slab internet pokvari prvo kućno festivalsko iskustvo.

 • Budite glamurozni

  To što se festival ovog avgusta održava online, a premijere prate iz svoje dnevne sobe nije razlog da ne zasijate. Crveni tepih je samo metafora za stanje uma. Čuvena Anna Dello Russo, druga najpoznatija Ana modnog sveta, urednica možda najavangardnijeg izdanja Vogue magazina, jednom prilikom izjavila je da su aksesoari kao vitamin mode. I zaista svaki stilista zna da je nekada samo dobar aksesoar dovoljan da napravi razliku od običnog do WOW efekta. Kao aksesoar ljeta već se nametnuo ekstravagantni nakit za kosu, biserna nanogica i novi IQOS, koji osim što je sam po sebi glamurozni aksesoar – ima i svoj aksesoar. Koji god IQOS aksesoar izaberete nećete pogriješti, jer trenutno za cijeli IQOS asortiman važi specijalna ponuda. Glamur novog doba podrazumijeva da uživate u svom trenutku, oslobođeni duhanskog dima, a IQOS, koji predstavlja bolju opciju od nastavka pušenja, i baziran je na tehnologiji koja zagrijava, a ne sagorijeva duhan, vam garantuje da vaš festivalski trenutak neće biti obavijen oblakom neprijatnog duhanskog dima.

 • Planirajte – ali budite fleksibilni

  Odlučite koje filmove želite pogledati, ali planirajte i rezervne filmove u slučaju da ne možete kupiti karte za svoj prvi izbor. Ne odustajte, organizatori znaju ubaciti dodatne projekcije, provjerite. Ali isto tako – ako vam se ukaže prilika da pogledate neki film iznenada, svakako je iskoristite.

 • There is no party like aferparty

  Kao što se festival preselio u dnevnu sobu, isto tako je u redu i da afterparty preselite na svoju terasu. S tim što ovog puta afterparty može trajati cijeli dan, zato natočite šampanjac, improvizujte ketering i ne zaboravite naočale za sunce. Za potpuni festivalski vajb i prizvuk zlatnog doba Hollywood-a predlažemo neke mačkastog oblika inspirane neprolaznom ikonom filma Grace Kelly ili Wayfarers, kakve je nosio čuveni James Dean. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje