Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kada bi u BiH svi radili kao što rade bh. rudari, zemlja bi cvjetala

Preuzmite sliku

Rudari su jedni od rijetkih radničkih grupa u BiH, koji Prvi maj – Međunarodni praznik rada dočekuju zadovoljni, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Oko 13.000 rudara koji rade u osam rudnika u zemlji, imaju redovne plaće. Nemaju problema sa zdravstvenim osiguranjem, a novac koji zarade, dovoljan je za dostojanstven život njihovih porodica.

Safer Mušanović, predsjednik Samostalnih sindikata rudara u Federaciji BiH za NAP kaže kako su se rudari za takav položaj izborili vlastitim trudom i radom. Oni ne pitaju za smjene i uslove rada. Rade predano i pošteno, svjesni važnosti svog posla.

  • rudar2
  • – Jedini dan, osim Prvog maja, kada se gase rudarske lampe je 21. decembar, na Dan rudara. Ostalih 363 dana u godini radimo vrijedno i bez pogovora. Evo, u četvrtak ne radimo, ali već u petak ponovo silazimo u jame – kaže Mušanović za Patriu.

    – Svjesni smo da od nas zavisi život u zemlji, i mi svoje obaveze ispunjavamo na vrijeme. Rano ustajemo, kasno liježemo. Za nas nema odmora – objašnjava Mušanović. Dodaje da je samo takvim odnosom prema poslu moguće ostvariti napredak i u ostalim sferama bh. društva i podići ekonomiju zemlje.

    – Rudari su svjesni da su vrijednosti u društvu poremećene. Radnici se sve manje cijene. Ali, mi se ne obaziremo na to. A tako bi se trebali ponašati i drugi građani. Nema napretka za ovu našu državu dok svi ne počnemo raditi vrijedno i pošteno. Naša omladina mora postati odgovorna – govori Mušanović za NAP, dodajući da BiH ima resurse, samo ih treba početi pravilno koristiti.

    Jasno je, kaže , da među više od 550.000 nezaposlenih koliko ih ima u BiH, niko ne može biti u potpunosti sretan.  Zbog toga i rudari podržavaju reforme koje će zemlji donijeti napredak.

    – Ako pogledamo lijevo i desno, vidimo naše prijatelje i rodbinu koja jako teško živi. Rudari suosjećaju sa svojim sugrađanima, i zbog toga i mi želimo promjene, želimo napredak u cijelom društvu – navodi on.

    Mušanović kaže da je važno imati na umu da je bolje imati svoju državu, nego vlastitu kuću. A za državu se trebaju boriti svi njeni građani, piše Patria.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: