Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Junuzović Kopex: Lider u distribuciji CNG-a i LNG-a u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Popularno

Već sedmu godinu za redom kompanija Junuzović Kopex najveći je distributer prirodnog zemnog gasa CNG-a i LNG-a na području Bosne i Hercegovine, koji u svom portfoliju posjeduje preko 50 trajlera – specijalnih vozila za transport ovog energenta i kao takav jedan je od najvećih u regiji.

U današnje vrijeme kada Evropa i svijet podižu svijest o sve većem zagađenju i posljedicama koje će se odraziti na kvalitetu života, i na razne načine teže ka očuvanju životnog okoliša, ova vrsta ekološki prihvatljivog energenta predstavlja veoma bitan faktor za održavanje zdravijeg životnog okruženja.

  • – U Sarajevu je početkom Septembra 2016. godine u vlasništvu kompanije Junuzović Kopex pušten u rad prvi CNG terminal što je ujedno i prva punionica CNG-a u našoj zemlji. Ovo CNG postrojenje predstavlja i veleprodajni distributivni centar CNG-a i  u mogućnosti je da ponudi idealne uslove snabdijevanja ovim energentom.

  • Ubrzo nakon toga, 2017.godine Junuzović Kopex otvara i svoju CNG punionicu u Tuzli. CNG stanica izgrađena je u krugu Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla, kompanije koja je u većinskom vlasništvu Junuzović Kopex-a. U ovoj punionici zemnog i ekološki prihvatljivog plina svakodnevno se puni preko 100 CNG autobusa javnog gradskog prijevoznika. Punionica je prvenstveno služila kao punionica za autobuse ovog društva a vrlo brzo se profilirala da služi i u maloprodajne svrhe, za same građane. Ova stanica se također koristi za snabdijevanje Junuzović Kopex logističkog sistema kao i sistema partnerskih kompanija. Junuzović Kopex logistički sistem, kao jedan od četiri ključna sektora firme, trenutno broji preko 100 transportnih jedinica i većina tih jedinica koristi CNG kao pogonsko gorivo.

  • Pored CNG-a, kompanija Junuzović Kopex trenutno je jedina kompanija u našoj zemlji koja se bavi distribucijom LNG-a i trenutno je u izgradnji i prva LNG stanica u BiH koja će se nalaziti u Lukavcu. LNG je prirodni zemni gas koji se hladi na temperaturi od -156 C kako bi prešao iz gasnog u tečno stanje radi lakšeg transporta.

  • Prirodni gas, CNG i LNG danas se višestruko koriste – u industriji, transportu, pomorskom sektoru, za proizvodnju električne energije i za pogon motornih vozila.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje