Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Još malo hemije u ishrani: Evropa odobrila proizvodnju sintetičkog meda!

Preuzmite sliku

Potrošači širom svijeta su se već navikli i pomirili sa činjenicom da se na njihovim tanjirima svakodnevno nalaze brojni vještački zaslađivači i boje, a izgleda kako se sada mogu i “sladiti” sintetičkim medom koji će se uskoro naći na policama trgovačkih lanaca.

To je rezultat dugogodišnjeg istraživanja i aktivne saradnje između laboratorija industrijskih petrohemikalija i prerade hrane, a vještački med će se uskoro masovno proizvoditi kako bi se stavio na tržište tokom 2016. godine.

Ovakvu odluku donijeli su predsjednici Odbora za etiku i razvoj Evropskog parlamentarnog odbora .

“Morali smo donijeti ovakvu odluku i ona je bila neizbježna. Svjedoci smo kako je proizvodnja meda u stalnom padu već dugi niz godina, a glavni uzrok tome je veliki pad u broju pčelinjih kolonija. Odgovornost se može prebacivati na korištenje pesticida u industriji ili na lošu pčelarsku praksu. Bez obzira na to, med je postao proizvod čija je potražnja veća od ponude, a u tim uslovima cijene nekontrolisano rastu. Naša je dužnost da zaštitimo potrošače nudeći zdravu, kvalitetnu hranu, sa pristupačnim cijenama”, rekao je Renato Scarpio, dekan povjerenstva.

Da njegove crne prognoze nisu samo prazne riječi, pokazuju i sve znanstvene studije, koje potvrđuju da ukoliko se ovaj negativni trend nastavi, pčelama prijeti izumiranje na globalnom nivou.Dylan Argibo, vizionar, inovator i čovjek zabrinut za očuvanje okoliša i naših izvora hrane govori nam više o različitim fazama proizvodnje sintetičkog meda.

Hranu možemo posmatrati na atomskoj ili molekularnoj strukturi koja se zatim može rekonstruisati u labaratoriju. Mi jednostavno zamjenjujemo ulogu prirode u ovom procesu proizvodnje, ništa više. Med kao osnovne sastojke sadrži glukozu i fruktozu. To su elementi koji se sastoje od ugljikovih lanaca, odnosno, atoma vodika i atoma kisika.- objašnjava Dylan, koji je jedan od stručnjaka europskog konzorcija Petrolhemija i proizvodnje hrane, navodi Bh. pčelar.

Kao posebno učinkovit metod pri stvaranju sintetičkog meda Dylan korsti veoma jednostavne sastojke i recept: Šećer u prahu pohranjen u posudu koja sadrži vrlo malo vode, a zatim spremnik stavlja na izvor toplote. Nakon nekoliko trenutaka, šećer se pretvara u karamel.

“Vidite, iz glukoze, odnosno šećera, i uz pomoć toplote, napravili smo karamel koji je na hemijskom nivou skoro isti kao i pravi med. Šećer, vodik, kisik, ugljik, nitrati i nekoliko hemijskih procesa, to je sva tajna sintetičkog meda”, govori Dylan kroz smiješak.

Ipak, sigurno je da proizvodnja vještačkog meda može izazvati sumnju među potrošačima i nezadovoljstvo među pčelarima. S druge strane, proizvodnja sintetičkog meda se odvija pod strogom kontrolom u industrijskom procesu, a proizvođači mogu osigurati da u konačni proizvod neće ulaziti nikakve štetne materije, uključujući i pesticide. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,