Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jesu li sniženja mamac za građane?

Preuzmite sliku

Sa dolaskom nižih temperatura i cijene u sarajevskim šoping-centrima su se počele spuštati. Od sniženja 20 posto koja su počela već u oktobru, u decembru nas sa izloga mame odjevne kombinacije snižene čak 80 posto. Kako se približavaju praznici, više je i kupaca ili bar građana koji ulaze u butike.

– Počele su gužve, ali prodaja je na istom nivou kao prije mjesec-dva. Češće ulaze dame, probaju nešto od odjevnih predmeta, ali još se ne odlučuju za kupovinu. Veću gužvu i bolju prodaju očekujemo pred Novu godinu, rekla je za Oslobođenje radnica u jednoj prodavnici odjeće.

Tvrdi kako je već veliko sniženje ovosezonske odjeće i kako sasvim sigurno neće biti mnogo jeftinije nego što je sada. A sada su cijene dosta niže i vrlo prihvatljive. Većina odjevnih predmeta je jeftinija u prodavnicama, nego na pijaci.

Svečane haljine se mogu kupiti po cijeni od 20 KM pa do nekoliko stotina maraka, u zavisnosti od brenda proizvoda. Ista je cijena i svečanijih hlača i tunika. Kaputi i pelerine su malo skuplji i još nisu mnogo sniženi, pa ih je moguće kupiti po cijeni od 50 KM pa do nekoliko stotina maraka.

Kada je u pitanju obuća, radnica u prodavnici ističe kako već nekoliko godina najveći promet naprave već u septembru, kada djeca polaze u školu, a praznici i kraj godine, čak ni sniženja koja su počela ne utječu na kupovinu Sarajlija.

– Kod nas građani još kupuju obuću u trenutku kada im zatreba. Ne čekaju sniženja, niti kupuju čizme u martu ili sandale u oktobru kada su na rasprodaji. Sporadično se desi da neko kupi svečane cipele ili čizme pred praznike, ali to su rijetke situacije, navodi prodavačica. A sniženja su i u prodavnicama obuće, čizme koje su koštale po 180 i 220, sada se mogu kupiti za 80 ili 100 KM. Cipele je malo teže pronaći, jer je izložena uglavnom sezonska obuća, a cijena im se kreće od 80, 100, 150 KM u prodavnicama te 30 do 50 KM na pijacama. Dječija obuća je, iako je na sniženju, još skupa, pa se dječije čizmice u prodavnicama teško mogu naći ispod 100 KM, dok su na pijacama skoro duplo jeftinije.

Za muškarce je mnogo teže pronaći lijepu, modernu kombinaciju po povoljnijoj cijeni, odijela koštaju od 200 KM, same hlače oko 100, sakoi od 150 KM…

Sniženja cijena su počela i u prodavnicama bijele tehnike, namještaja, kućnih potrepština. Ipak, građani su nezadovoljni što velikih sniženja cijena nema u prodavnicama sa prehrambenim artiklima. Iako su praznici na pragu, osim sporadičnih sniženja od dan-dva cijene hrane su visoke.

Tako 250 grama maslaca košta oko 5 KM, pola kilograma kafe 5-7 KM, ulje je 2 KM po litru… Cijene mesa variraju od mesnice do mesnice. Meso je najjeftinije u mesnicama velikih trgovačkih lanaca, pa je tako kilogram teletine bez kosti 16-18 KM, teletina s kostima košta 8-12 KM, junetina je za nekoliko maraka jeftinija, piše Oslobođenje.

Zato se ishrana Sarajlija bazira na piletini, jer kilogram pilećih filea košta oko 7 KM, bataka oko 5, a cijelo pile se može pronaći i po cijeni od 4 KM za kilogram.

– U Sarajevu nema pravih sniženja. U inostranstvu se majice koje koštaju po 15 ili 20 eura mogu kupiti i za 2 eura, obuća isto tako. Kod nas je to vrlo malo ili skoro nikako, rekla je Meliha S.

Sanja P. meso i mliječne proizvode kupuje u tržnici i kaže kako je cijena ista već nekoliko godina, ali u odnosu na plate i penzije sve je skupo.

– Mi penzioneri kupujemo po 250 grama sira ili mesa. Voće na komad. A to su stvari bez kojih ne možemo živjeti. To što su snižene cijene majica, čizama ili deka ne interesuje većinu Sarajlija, kaže Sanja P. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,