Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jesenja sjetva u TK: Najveće površine u Lukavcu, Gradačcu, Čeliću, Kalesiji, Živinicama i Gračanici

Preuzmite sliku

Planom jesenje sjetve za područje Tuzlanskog kantona u 2017. godini predviđeno je da se žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije 7.779 ha.

Žitaricama se planira zasijati 5.415 ha što iznosi 69,61% ukupnog plana sjetve, a što je manje za 1,76% u odnosu na plan 2016. godine. Sjetvom pšenice kao najznačajnije kulture za ishranu stanovništva planira se zasijati 3.709 ha što je 47,68 % od ukupnog plana. Plan sjetve povrća je 606 ha što je za 46 ha više u odnosu na prošlu godinu. Krmnim biljem planirano je zasijati 1.753 ha što je za 22 ha odnosno 1,24%, manje u odnosu na prošlogodišnji plan.

Kao i prethodne godine u ovoj sjetvenoj sezoni najveće površine planiraju se zasijati u općinama Lukavac, Gradačac, Čelić, Kalesija, Živinice i Gračanica. U cilju ostvarenja plana jesenje sjetve, potrebno je stvoriti preduslove kao što su isplata ostvarene novčane podrške za poljoprivrednu proizvodnju iz prethodnih godina, a blagovremeno isplaćivati i podrške ostvarene u 2017. godini kako bi olakšali poljoprivrednim proizvođačima nabavku repromaterijala za jesenju sjetvu, obezbijediti kvalitetno sjeme i sadni materijal sa odgovarajućim porijeklom, certifikatom, fitopatološkim uvjerenjem i sortnoj čistoći, obezbijediti ostale repromaterijale za sjetvu (mineralno đubrivo, zaštitna sredstva, gorivo i mazivo), neophodne rezervne dijelove za poljoprivrednu mehanizaciju (traktori i priključna oruđa), te u organizaciji Poljoprivrednog zavoda organizovati edukaciju poljoprivrednih proizvođača radi prezentacije novog sortimenta pšenice kao i drugih kultura, a cilju povećanja prinosa po jedinici površine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,