Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedan posto stanovnika drži pola bogatstva na svijetu (FOTO)

Preuzmite sliku

Koliko raste globalna nejednakost dokazuje i to što je pola svjetskog bogatstva trenutno u rukama samo jedan posto populacije.

Srednja klasa nestaje zbog jako bogatih, prema istraživanju Credit Suissea, a prvi puta se smatra i da postoji više pripadnika srednje klase u Kini (109 miliona) nego u SAD-u (92 miliona).

„Bogatstvo srednje klase raste sporijim tempom nego bogatstvo na samom vrhu“, napominje Tidjane Thiam, izvršni direktor Credit Suissea. „Ovo je obrnuti trend u odnosu na onaj prije krize, prema kojem je podjela bogatstva srednje klase bila relativno stabilna dulji niz godina“. 

  • bogastvo-novac
  • Kako bi se našao u skupini 50 posto bogatih građana svijeta, čovjek treba imati samo 3.210 dolara.  Nekih 68.800 dolara osigurava mjesto u vrhu 10 posto bogatih, dok je za sam vrh kojeg čini jedan posto stanovništa, potrebno više od 759.900 dolara. Izvještaj definira bogatstvo kao vrijednost imovine i berzovne investicije, ali isključuje dug.

    Oko 3,4 milijardi ljudi, što je nešto više od 70 posto globalne odrasle populacije, posjeduje bogatstvo manje od 10.000 dolara. Daljnja milijarda, što je petina svjetske populacije, na računu raspolaže svotom u rasponu od 10.000 do 100.000 dolara.

    Svaki od preostalih 383 miliona odraslih, tj. osam posto populacije, ima bogatstvo veće od 100.000 dolara. Ova brojka uključuje i nekih 34 miliona američkih milionera. A oko 123.800 pojedinaca među njima ima više od 50 miliona dolara, dok ih približno 45.000 ima preko 100 miliona dolara.

  • bogastvo-novac-dolari345
  • Velika Britanija je treća po ovom broju „ultra bogatih“ pojedinaca. 

    „Ovo je najnoviji dokaz da je ekstremna nejednakost izvan kontrole. Jesmo li zaista sretni što živimo u svijetu u kojem je jedan posto na samom vrhu i oni posjeduju pola bogatstva, a polovica najsiromašnijih posjeduje tek jedan posto?“, pita se Mark Goldring, izvršni direktor Oxfam GB-a.

    Globalno bogatstvo, zaključuje se u izvješću Credit Suissea, palo je za 12,4 triliona dolara do sada u 2015. godini, tačnije na 250 triliona dolara, što je zabilježeni pad od bankovne krize 2008.

    To je uglavnom rezultat jačine dolara, jer se ta valuta koristi za kalkulaciju u Credit Suisseu.

  • Prije godinu dana, Velika Britanija je bila jedina država u skupini G7 u kojoj je porasla nejednakost ovog stoljeća. Autori ovogodišnjeg izvještaja su napisali: „U Velikoj Britaniji nejednakost bogatstva raste od 2000. godine, a jaz u bogatstvu, po odrasloj osobi, između najmanjeg segmenta i ostatka populacije – porastao je.

    Velika Britanija je četvrta na svijetu po srednjoj bogatoj klasi. Credit Suisse je izračunao da je sad u ovoj otočnoj državi 2,4 milionera, što je za 68.000 više nego godinu prije.

    U SAD-u je trenutno više od 15 milijuna milionera, što je povećanje za 903.000 pojedinaca.

    Velika Britanija je, uz to, samo jedna od tri države, uz Kinu i SAD, koja bilježi porast bogatih kućanstava u 2014. godini.

    Izvješće se ove godine fokusiralo na srednju klasu koje se definira prema osobnom bogatstvu, a ne po zanimanju. Ono kaže da 14 posto odraslih širom svijeta pripada srednjoj klasi, te imaju od 50.000 do 500.000 dolara imovine, piše Guardian.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,