Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedan od najbogatijih poduzetnika iz BiH ima novi biznis: Evo u šta sad ulaže

Preuzmite sliku

Moralić će preuzeti 50 posto preduzeća i to preko firme “M-Energetika” koju je ovih dana osnovao u Kneževu, u naselju Borak, gdje obitelj Moralić ima kuću i imanje.

Enver Moralić, podrijetlom iz BiH, a koji živi u Hrvatskoj, te je jedan od najbogatijih poduzetnika u toj zemlji nastavlja razvijati svoje poslove.

Iako je duboko zagazio u deveto desetljeće života, vlasnik vinarija “Kutjevo” nakon kupovine imovine bijeljinskog “Novog Žitoprometa” investira u električnu energiju.

Prema saznanjima portala Capital, on ulazi u partnerstvo s Branom Jankovićem vlasnikom hotela Bosna, na projektu izgradnje male hidrocentrale “Kotor Varoš” u istoimenoj lokalnoj zajednici nedaleko od Banja Luke.

Naime, Janković je suvlasnik preduzeća “Energo company” koje gradi elektranu.

Moralić će preuzeti 50 posto preduzeća i to preko firme “M-Energetika” koju je ovih dana osnovao u Kneževu, u naselju Borak, gdje obitelj Moralić ima kuću i imanje.

Enver Moralić je rođen u Kotor Varošu, srednju školu je završio u Banja Luci, a početkom šezdesetih na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu diplomirao agronomiju.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj je osnovao kompaniju “Kemokomplex”, koja se bavila trgovini naftom i petrokemijskim proizvodima i gdje je zaradio prve milione.

Sredinom devedesetih kupuje poljoprivredno dobro “Božjakovinu”, a desetljeće poslije postaje vlasnik “Kutjeva”, vinarije čija se proizvodnja mjeri u milionima litara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje