Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jabuke i kruške iz BiH ponovo na ruskom tržištu

Preuzmite sliku

Predstavnici Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, Federalnog ministarstva poljoprivrede, Federalne i inspekcije Brčko distrikta u stručnoj su posjeti kod jednog od najvećih izvoznika voća iz Federacije na tržište Ruske Federacije.

Novim standardima neophodno je, između ostalog, potvrditi da je voće proizvedeno u ovoj zemlji i da je zdravstveno ispravno.

“Nakon prestanka zabrane izvoza jabuke u Rusku Federaciju, mi smo ovdje da utvrdimo kolike količine jabuke i kruške su spremne za izvoz. Prošli put je bilo nekih primjedbi zbog kršenja dogovora između Rusije i BiH, sada su uvedeni neki novi standardi… Oni malo opterećuju proizvođače, ali su im dugoročno korisni iz ekonomskih razloga… Imamo dobre uslove, nezagađenu zemlju, u zadnje vrijeme se izdvajaju poljoprivrednici koji zadovoljavaju te uslove.”, rekao je Goran Petković, direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Podsjetimo, na području Tuzlanskog kantona zadnjih godina dolazi do pada proizvodnje i proizvođači ističu da im je potrebna pomoć države za zauzimanje tržišta. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje