Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izvoz iz BiH ovoj godini porastao za 3,7 milijardi KM

Preuzmite sliku

Izvoz iz BiH je porastao u ovoj godini u odnosu na prošlu.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je da za devet mjeseci ove godine metalska industrija zastupljena za 13,8 milijardi KM.

To čini oko 39 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH. Razmjena u tom periodu iznosi oko 35,4 milijarde KM.

“Primjetan je rast obima vanjskotrgovinske razmjene u ovoj godini za oko 3,7 milijardi KM u odnosu na prošlu godinu”, naveo je Egrlić.

On je to rekao krajem prošle sedmice na sjednici Skupštine Asocijacije metalske i elektro industrije (AMEI) Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH).

Komora je ove godine, podsjetio je Egrlić, organizovala i prvi zajednički nastup bh. kompanija iz metalske industrije na prestižnom sajmu “Elmia Subcontractor” u Švedskoj.

Izrazio je nadu da će održani poslovni sastanci rezultirati novim poslovnim ugovorima. Samit tim i još boljim izvoznim rezultatima čime bi porastao ukupan izbor iz BiH.

Na Skupštini je istaknuto i da bh. kompanije metalske i elektroindustrije imaju značajne potencijale i izvozne rezultate.

Međutim, neophodno je što hitnije unaprijediti zakonski okvir. Posebno u smislu harmonizacije entitetskih zakona o obnovljivim izvorima energije. Oni će olakšati poslovanje kompanijama.

Na sjednici su izabrani novi članovi Odbora AMEI i razmatrana planska i programska akta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,