Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izvoz 15.000 tona mesa u Tursku donio procvat bh. stočarstva

Preuzmite sliku

Izvoz 15 hiljada tona mesa u Tursku bh. proizvođači dočekali su kao spas za domaću proizvodnju.

Rezultati su prvi pozitivni učinci u smislu oporavka i revitalizacije bh. stočarstva., psoebno uzgoja junadi i goveda, izvijestila je BHT1.

Domaći farmeri više nemaju problem s plasmanom te vrste mesa, a zadovoljni su i otkupnom cijenom.

Dobili smo tender od 4.000 tona mesa bez kosti za Tursku. Dobar dio je iz vlastite proizvodnje, ali još uvijek većinu nabavljamo na domaćem tržištu, kaže Damir Pavković, direktor Mesne industrije Šišović.

Pavković kaže da BiH proizvodi 10 posto junećeg govđeg mesa za potrebe kojeg nije mogla prodati zato što je jeftinije iz uvoza, vjerovatno zbog subvencija država, tako da su napokon došli do izražaja domaći proizvođači.

Odlukom Vlade Turske o uvozu 15 hiljada tona govedine iz BiH, domaće stočarstvo, prema riječima Erine Lasić iz Gospodarske komore FBiH, dožijvelo je procvat.

Želimo da ova odluka potraje što duže jer bi došlo do većeg zapošljavanja, do otvaranja novih kapaciteta, iskorištavanja neobrađenih površina, ističe Lasić.

Upravo zbog ove šanse koja se ukazala domaćim stočarima naglo se počeo povećavati broj grla na govedarskim farmama, a raste interes i za podzianje novih farmi.

Što se tiče Hercegovine, to se odrazilo na pozitivan način. Imamo famri od 50-100 grla u sistemu krava-tele, gdje će to doći do izražaja, ističe Pavković.

Odobravanje uvoza goveđeg mesa iz BiH prethodila je provjera njegovog izuzetno visokog kvaliteta. Upravo zbog toga mnogi se u našoj zemlji nadaju kako bi u idućem periodu ovaj izvoz mogao biti i veći od 15 hiljada tona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,