Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izet Rastoder “Kralj banana” namjerava se baviti novim biznisom

Preuzmite sliku

Izet Rastoder, šesti najveći trgovac na svijetu bananama, nakon uspješnog pokretanja nekretninskog namjerava se baviti novim biznisom.

Za preradu otpada se odlučio kupovinom mariborske kompanije Gorenje Surovina.

Gorenje iz Velenja je u četvrtak sa kompanijom Eko Surovina, koja je u vlasništvu Izeta Rastodera, potpisalo ugovor o prodaji 100 posto udjela u Gorenju Surovina i njegovim ovisnim društvima. Vrijednost transakcije, do koje je došlo u kontekstu dezinvestiranja nestrateških investicija, u Gorenju nisu otkrili, ali su pojasnili da je Rastoder izabran kao najbolji ponuđač.

Rastoder, inače najpoznatiji po prodaji banana robne marke Derby, u posljednjih nekoliko godina ulaže u nove aktivnosti, a prilikom potpisivanja ugovora sa Gorenjem objasnio je da se za kupnju Surovine odlučio zbog velike sinergije sa core businessom preuzetog društva, prije svega u oblasti prerade ambalaže.

Surovinu namjerava još više razvijati i širiti aktivnosti u svim oblastima koje pokriva kompanija, rekao je on.

Riječ je o jednom od najvećih slovenačkih prerađivača sa više od 50 godina tradicije. Kupovinom mariborske Surovine, prema njegovim riječima, njegova grupa bi mogla ojačati za četvrtinu miliona eura prihoda.

Prema njihovim procjenama, kompanija za trgovanje egzotičnim voćem vrijedi više od 36 miliona eura. Tajna profita u poslovanju sa bananama je u dobrom predviđanju tržišnih trendova.

Preduzeće Rastoder je 95% u vlasništvu Izeta, a 5% posjeduje njegova supruga Hajrija Rastoder, a doseže čak 85% svih prihoda od prodaje banana sopstvene robne marke.

Prošle godine Surovina je dostigla solidan prihod od 72 miliona i profit od 2,5 miliona eura, zapošljavajući 320 ljudi.

Izet Rastoder u 2017. godini povećao je prihode na 135 miliona eura, uz operativni profit od 10 miliona eura, što je povećanje od 67 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U bilansu grupe prihodi su nešto niži, odnosno 125 miliona eura, a neto dobit 8,1 milion eura. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,